Напишете дума/думи за търсене

За и против хранителните добавки

В дневния ни режим все повече и повече място намира поне една хранителна добавка. В повечето случаи тя е под формата на витамини, минерали, билки или ензими. Приемането на правилния тип добавки може да е от доста добра полза за здравето, но това не означава, че са съвсем безопасни.

Предимства

Ако хранителният ви режим не е особено пълноценен заради истеричния ви начин на живот. Ако страдате от някакво здравословно състояние, то може да повикате на помощ мултивитаминните добавки.

Най-често възрастните изпитват недостиг на калий, витамин D и витамин В12. Освен това тези, които имат алергия към млечни продукти, страдат от недостиг на калций, който може да бъде набавен чрез хранителните добавки.

Ако не сте любители на риба и орехи, в които има високо съдържание на омега-3, то най-вероятно мозъкът ви страда от недостиг на мастни киселини.

Ако имате алергия към ядки, е твърде вероятно да не получава организмът ви достатъчно протеини. Те са особено важни за хора, които спортуват поне два пъти в седмицата. Неслучайно във фитнес залите се предлагат протеинови шейкове.

Децата, които са злояди, не получават дневните си дози от доста витамини и минерали. Затова мултивитаминен сироп или дъвчащ бонбон, пълен с хранителни добавки, ще им достави необходимата питателност.

Ако приемате витамини C и E в по-напреднала възраст, може да ви предпази или да забави появата на Алцхаймер.

Жени в детеродна възраст, бременни и кърмачки е добре да приемат желязо и фолиева киселина.

Недостатъци

Бъдете внимателни с консумацията им. Много от билките и витамините взаимодействат с лекарствата, причинявайки опасни странични ефекти или намаляват полезността на илачите. Витамин К може да понижи влиянието на антикоагулантите и противозачатъчните. Витамините С и Е пък намаляват ефективността на химиотепарията.

Друго нещо, за което трябва да сме изключително внимателни, е свръхдозирането. Ако в организма ни има прекалено голямо количество витамин А, това може да е отровно за черния дроб и да доведе до сериозни поражения на този орган.

Предозирането с този витамин може да доведе още до дефекти по рождение и намаляване на минералната плътност на костите.

Витамин D, който намалява нивата на холестерола в кръвта, може да понижи действието на лекарства, които регулират липидите. Повече количество от него е виновно за хиперкалцемия (твърде много калций в кръвта).

Прекалено много желязо води до диария, замайване, дехидратация, ниско кръвно налягане, треска, тръпки, главоболие и топли вълни.

Преди да започнете да консумирате каквато и да било хранителна добавка, винаги се консултирайте с доктор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X