Напишете дума/думи за търсене

Какви храни трябва да ядат бременните жени седмица по седмица

Повечето жени знаят какво трябва да включва здравословната диета. Но по време на бременността потребностите на тялото се променят, което означава, че се нуждаем от допълнителни протеини, витамини и минерали. През втория и третия триместър тялото може да се нуждае от допълнителни 300-500 калории всеки ден, за да задоволи калорийните нужди на бременната и нероденото дете. Майката ще се нуждае от приблизително същото количество допълнителни калории дневно през първите няколко месеца от кърменето.

„Мила“ ви предлага списък с храни, които дамите трябва да ядат през различните седмици от бременността си.

Първите седмици

През първите седмици на бременността това, което ядете, ще служи като хранителен резерв за вас и вашето бебе. Затова е много важно да натрупате всички необходими хранителни вещества. Храни, богати на фолиева киселина, трябва да присъстват на трапезата, тъй като помагат в ранното развитие на гръбначния стълб. Консумирането на зеленолистни зеленчуци може да помогне за облекчаване на сутрешното гадене, тъй като те са богати на магнезий. Консумирайте:

- зеленолистни

- броколи

- яйца

- бобови растения

4 до 12 седмица

Около 6-та седмица от бременността червените кръвни клетки на бебето започват да се образуват и сърцето започва да изпомпва кръв. На този етап трябва да консумирате богата на желязо храна, за да подпомогнете процеса. Желязото, намиращо се в невегетарианските продукти, се усвоява по-лесно от тялото, но ако сте вегетарианец, може да ускорите процеса на усвояване на желязо чрез пиене на портокалов сок, богат на витамин С. Консумирайте:

- млечни продукти

- яйца

- месо

- морска храна

Към края на първия триместър мозъкът на бебето започва да се развива по-бързо от всяка друга част на тялото. Приемането на храни, богати на омега-3 мастни киселини и DHA, на този етап ще осигури хранителните вещества, необходими за подпомагане на този процес. Консумирайте:

- скумрия

- сардини

- пренатални витаминни добавки, съдържащи EPA или DHA

13 до 28 седмица

Това е решаващ етап, тъй като бебето се развива бързо. Понастоящем се нуждаете от много хранителни вещества.

Бета-каротин и DHA за очите. Консумирайте:

- моркови

- сладък картоф

- спанак

- скумрия

- сардини

Калций за развитие и укрепване на костите. Консумирайте:

- прясно мляко

- кисело мляко

- тофу

- сирене

- сардини

Витамин D за подпомагане на абсорбирането на калция. Консумирайте:

- сардини

- херинга

- прясно мляко

Цинк за производството и функционирането на ДНК. Консумирайте:

- червено месо

- миди

- боб

- ядки

- пълнозърнести храни- млечни продукти

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X