Напишете дума/думи за търсене

Ернестина Шинова: Уплашена съм, признавам си!

Коя е тя

Ернестина Шинова е родена на 2 юли в София в семейството на писателя Чавдар Шинов. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Любомир Кабакчиев. По-късно специализира актьорско майсторство в Belle Arti в Рим. Известно време е част от трупата на Бургаския театър. Има куп награди. През 2010 г. пожъна голям успех с ролята си на Деворина Селянска в хита "Мисия Лондон", снима се и в сериала "Столичани в повече", "Откраднат живот" и направи серия от запомнящи се образи в "Комиците". Омъжена е за режисьора Андрей Слабаков, имат и дъщеря - Йоанна.

- Г-жо Шинова, съпругът ви Андрей Слабаков за няколко часа ту влиза, ту не влиза в Европейския парламент. Какво се случва, каква е вашата информация?

- Случи се чудо! Да ви кажа, не съм и предполагала, че е възможно това да стане. Още когато ми съобщи, че ще се кандидатира, се зарадвах, но и през ум не ми е минало, че ще стигне толкова напред. Всъщност мислех, че много трудно ще бъдат допуснати граждани в тези листи. Но ето, искам и аз от мое име и от името на Андрей да благодаря на ВМРО, че имаха смелост да сложат в листите си 11 души непартийци. Това не е малко. Безкрайно съм благодарна на всички хора, които са дали доверието и гласа си за Андрей.

- В този смисъл един режисьор бе казал, че тук в България сме "живи мъртви", така ли е?

- Не, тези избори на мен ми показват, че България не е мъртва и че са останали здрави имунни клетки, които реагират, когато се налага. А това се случва, когато се усети инфекция. Образно казано, ако имаме предвид, че държавата ни е един цял организъм.

- Очаквахте ли ниската избирателна активност?

- Като цяло виждам у хората отвращение към политическата система, а и самото избиране на Андрей също е някакъв вид протестен вот. Явно гражданското ни общество иска да чуе и види не само политически подготвени хора, а и различни от тях. Това съпротивление към статуквото означава, че хората са се "събудили". И това е много хубаво, това е надежда.

- Свали ли доверието към политиците т.нар. апартаментгейт?

- Българите като че ли свикнаха, че това е част от властта, приемат го за нещо нормално, не реагираха протестно, както някои очакваха. От друга страна, никой не може да каже къде е истината и къде лъжата в тези случаи, които се цитираха в пресата. Докато не се е произнесъл съдът, че някой е виновен, никой няма право по презумпцията за невинност да обвинява когото и да било. Аз поне не бих се наела. Малко и БСП злоупотребиха с тези "разкрития" или "нарушения". Цялата кампания беше странна за мен, а и политиците имат вредния навик да говорят твърде неразбрано, дълго, хората се отегчават, не разбират за какво става дума. Съжалявам, че аз не помогнах на Андрей за кампанията, защото съм много ангажирана - имах турнета със спектакли в цялата страна, мен ме нямаше в тази кампания, за което много съжалих и му се извиних. Но това е моята работа. Той, общо взето, не е човек, който прави плакати, тезиси. Каза си нещата и хората му повярваха, защото повече от 20 години пред очите на цяла България той говори едно и също и досега не е излъгал. Не е направил компромиси и с разбиранията си.

- Излезе в медиите, че всъщност е роднина на жената на Каракачанов и затова е в листите. Така ли е?

- Ха-ха-ха, ако е така, аз не го знам това.

- Кога хората според вас ще простят на политиците, както се изрази наскоро министър-председателят Борисов, който поиска прошка от народа след края на изборния ден?

- Вярвам, че хората като видят промяната към по-добро, ще забравят другото. Но ако се върнем на тези избори, голяма част и от хората, които се вълнуват от политика, не могат да изброят имената на евродепутатите, били в предишния мандат. Какво ви говори това? Че повечето са неизвестни. С Андрей положението е различно - той е познат, хората знаят за какво се бори и аз лично много вярвам в идеите му. Сигурна съм, че ще се превърнат в реални политики.

- Баща му Петър Слабаков също бе част от демократичните промени, той бе от основателите на "Екогласност" и СДС и депутат от Великото народно събрание.

- Да, ние никога не сме били безучастно към политиката семейство. Но знаете ли, прави ми впечатление този "хейт", който отново се изля и върху него. Чудя се защо българинът декларира, че мрази политиците - във вицове, в поведение, но в мига, в който се появят граждани като тях самите, и те са отричани. Някак не мога да разбера какво всъщност искаме? Ето в Гърция се кандидатира за втори мандат една наша сънародничка, която работеше като чистачка там. Те не се страхуват от това да покажат и да изкажат гражданската си позиция и вярват на хората, които не са ги разочаровали. А тук всички се "хейтват", без значение, че дори не сме дали на хората шанс да видим какво ще направят. Защо?

- Как ще се промени вашият живот след влизането на Андрей в политиката? Вие ще започнете снимките на сериала "Откраднат живот" от юли.

- Вероятно ще ми бъде доста трудно. Дори само фактът, че ще трябва да се справям сама с цялата къща, като мъжът ми досега ми помагаше страшно много, като сложа и любимата ми работа, не смятам, че ще бъде лесно. Но съм оптимистично настроена. Няма да скрия - уплашена съм.

- Дъщеря ви как реагира?

- И на нея не й се вярваше, че това може да стане действителност. В крайна сметка успехът на Андрей трябва да даде надежда и на други хора, че нещата могат да се случат, да се събуди това гражданско общество, да реагира, да си избере позицията, а не да седи с думите: "Каквото и да направя, нищо няма да се промени".

- Първата сесия е през юли, ще успеете ли да застанете до съпруга си в Брюксел?

- Първата сесия е на 2 юли, когато е рожденият ми ден. И отсега се чудя дали ще успея да съм там точно тогава. Но за мен юни месец е пълен с турнета, ще правя нещо като предизборна кампания, но както и да е. Нищо не мога да планирам. Ще се адаптирам към всяка ситуация. Аз всъщност още не мога да го осъзная. Сега знам, че трябва да си изкарам турнетата, да изгладя и изпера един куп ризи на Андрей, да разходя кучетата и така. Нормалните неща.

- Официалните резултати в петък ще излязат. Ако нещо се случи така, че да не се получи заминаването му в Брюксел...

- Още не мога нищо да кажа в тази посока. Трябва първо да свикна с тази идея, но засега знам едно - мисля, че шансовете му са огромни и понеже го познавам, знам, че той ще свърши всичко това, което говори. Знаете ли, сега се замислям, че има някакво равновесие в този свят. Много пъти съм го питала: "Андрей, защо се занимаваш с тези хора, губиш време, няма и да ти платят", а той го прави за идеята. Аз знам, че той си е такъв. Но сега се оказва, че всичко е имало смисъл. Той пак ще помага на хората и ще го прави от сърце. Затова го обичам. Сега, ако стане - стане. Това са резултатите дотук. Ако се случи друго, пак нищо кой знае какво няма да се промени - аз ще си ходя на турнета, той ще продължи да се занимава с ангажиментите си - фестивал, ще снима разни неща. Това е. Той и сега ще ги снима, защото няма да спре да работи само защото ще влезе в Европейския парламент.

- Голяма част от актьорската гилдия споделиха открито, че са гласували за съпруга ви.

- Ооо, това изключително ме радва. Нашата гилдия е известна с това, че е безкрайно разединена. Всички са индивидуалисти и няма как да бъдат вкарани всички в един калъф и никой не го и иска. Много съм благодарна на тези хора - за всеки глас, което показва доверие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X