Напишете дума/думи за търсене

Аз съм Мишо - новият мъж на майка ти

Разведената жена с деца не е обречена на вечна самота. Животът е една пъстра поредица от срещи и раздели. Всеки има шанс да срещне нов партньор и да заживее с него под един покрив.

В нашето динамично и бурно съвремие класическият модел на семейството като че ли губи своята актуалност. Хората все още се стремят един към друг, имат нужда да живеят заедно, но не задължително в един брачен договор за цял живот. В края на миналия век жените търсели в партньора глава на семейството, който ще храни челядта. В началото на нашия век расте стремително броя на жените, които са финансово независими и ако се наложи, може сами да отглеждат децата си. И ако една разведена майка се опита повторно да изгради съвместен живот с мъж, тя взима това решение в повечето случаи от любов.

В новото семейство неизбежно са заложени конфликти. Най-често подводни камъни са децата. Присъствието на новия мъж променя коренно отношението между майка и дете. Децата преживяват особено тежко разпадането на семейството, в което са родени. Липсата на родния баща ги привързва особено силно към майката. Новосъздадената ситуация изисква от детето да съжителствува с един чужд за него човек. То не е избирало този, с когото майка му ще дели постеля оттук нататък. В неговите очи новият мъж най-често е човекът, който иска да му отнеме мама. Изпълнената му със страх душа, започва неравна борба с нашественика за любовта и вниманието на майката. Вкарването на детето в новосъздалите се отношения мъж - жена изисква толерантност и особена чувствителност. Ако новият баща се опита да поеме всички функции на родния и най-вече възпитателната, рискува веднага да бъде отблъснат от детето. Това е най-често допусканата грешка.

Децата нямат нужда от заместител на бащата. Той може да ги вижда, да се грижи за тях, въпреки че живее отделно. За новия най-подходяща е ролята на по-голям и по-силен приятел, на когото детето винаги може да разчита. За съжаление много мъже не осъзнават тази тънка подробност и често действат като слон в стъкларски магазин. А когато детето ги отблъсне, се разочароват, чувствуват се излишни и обезверени. Не знаят как да заслужат неговото доверие и уважение и започват безсмислена война за надмощие. В тази битка се налага авторитарен стил на поведение и изходът често е непредвидим.

На двоен обстрел е подложена майката. Тя полага неимоверни усилия да изгради хармонични отношения в новото семейство. Опитва се да помогне на партньора си да вникне в наранената психика на детето. Жената се чувствува отговорна за всеобщото щастие, защото от това зависи и нейното лично. Открила отново рицарят на сърцето си и изпълнена с очаквания за радостни дни, тя залага всичко от себе си и се старае да бъде перфектна.

В разгара на неизбежните конфликти, произтекли от новата ситуация, тя изпитва панически страх, че крехкото й щастие може отново да рухне. В такива моменти тя е склонна да обвинява децата за неуспеха и прилага прибързани възпитателни мерки. Те не допринасят за настъпване на семейна хармония, а водят до омагьосан кръг. Детето насочва агресията, предназначена за натрапника, срещу нея и превръща живота й в ад.

В подобни ситуации новият мъж на мама може да й бъде много полезен, защото има необходимата дистанция. Достатъчно е да убеди съпругата си, че не е се изисква от нея да бъде перфектна. Отговорността за успеха на новото семейство не носи единствено тя. То има нужда от време, за да се изгради като цяло и всеки трябва да поеме своя дял. И да не забравяме, че залогът за бъдещия успех е доверието и обичта на детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X