Напишете дума/думи за търсене

Ще я бъде ли връзката ти според теорията на любовния резервоар

Случвало ли ви се е в някоя чудна сутрин, докато отпивате от ароматното кафе, да си задавате въпроса как връзката ви е стигнала до задънена улица. Да се чудите откога не сте общували качествено с партньора си и да сте сигурни, че ако не направите нищо, в близкия един месец вашите отношения ще са официално емоционално мъртви.

Любовта, която не свършва, е като дълго пътуване, в което мнозина от нас се губят. Може би правим грешен завой, казвайки нещо гадно. Или пък в нашата собствена болка избягваме да правим опит да се върнем назад, за да се качим отново на магистралата. В крайна сметка, връзката ни изгаря горивото си и ние оставаме безпризорни на пътя.

Липсата на любовни моменти във връзката е като долнопробен мотел за любовници. Това е гадно място, където конфликтът остава неремонтиран, чувствате се емоционално изоставени и безпомощни, че в даден момент става невъзможно да разрешите проблемите си.

Празният любовен резервоар

В основата на всички сътресения в отношенията не е конфликтът, а по-скоро липсата на връзка между партньорите.

Враждебността, критиката и исканията са предупредителни флагове.

Двойките с трайни и щастливи връзки имат помежду си силно приятелство, познават се добре интимно и имат повече положителни моменти от връзката, отколкото отрицателни.

- 20 положителни момента спрямо всеки отрицателен момент извън конфликт

- 5 положителни момента спрямо всеки отрицателен момент по време на конфликт

Привързаността е символ на сигурна емоционална връзка, която е жизненоважна за нашето щастие, самочувствие и личностно развитие. Това е вярно не само за времето на нашето детство, но и за зрялата ни възраст.

Като хора ние сме свързани с околните и когато сме разединени, страдаме изключително много. Чувстваме си празни, самотни и счупени.

Затова трябва да сме наясно как да получим любовта, от която се нуждаем, и как да дадем любовта, от която се нуждае нашият партньор.

Любовният резервоар на връзката

Всеки човек има резервоар любов. Същото би трябвало да важи и за връзките.

Любовният резервоар на една двойка се пълни от честотата на емоционалните връзки между двамата партньори и се източва от начините, по които двойката прекъсва общуването си.

В ежедневието се случват събития, които пълнят любовния резервоар. Те включват емоционална и физическа привързаност, интересуването от страна на другия как е минал денят ни, помагане в домакинските задължения и романтични срещи.

Съществуват и събития, които изпразват любовния резервоар - стрес от работа, неотзивчив партньор, конфликт, който не се разрешава, нарушено доверие, липса на привързаност и други форми на прекъсване, които изсмукват енергията ви.

Някои събития, които изпразват резервоара, на пръв поглед може да ви се сторят отрицателни, но всъщност може да подобрят връзката във времето. Конфликтът е чудесен пример. Може да имате як скандал, който е стресиращ и напрегнат, но изходът от него и взетите решения да запълнят източеното количество любов.

Понякога споровете заздравяват отношенията, учат ни как да обичаме партньора си по-силно, а това създава предпоставка за пълнене на любовния резервоар.

Положителните моменти във връзката трябва да превишават негативните моменти в нея, за да поддържате пълен любовния резервоар. Освен това отрицателните мигове по-бързо източват резервоара, отколкото позитивните го пълнят.

За щастие, ние може непрекъснато да запълваме любовния резервоар на нашите отношения, като умишлено се обичаме едни друг всеки ден. Защото любовта е постоянен процес на настройване, свързване, пропускане или неправилно разбиране на знаците, прекъсване на връзката, корекция и намиране на по-дълбока връзка. Това е танц на среща и раздяла и на постоянно намиране. Минута по минута и ден за ден.

Зареждайте и поправяйте ежедневно вашия любовен резервоар. Това означава съзнателно повторно свързване, споделяне на щастливите емоции и кахърни чувства на другия, подкрепа и отделяне на качествено време с партньора. Ако пък нещата са толкова претрупани с негативно, дайте възможност на резервоара да се изпразни и се вслушайте в сърцето. То ще ви каже дали да се откажете от връзката или да потърсите помощ отвън и помежду си, за да намерите отново начин да напълните резервоара на любовта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X