Напишете дума/думи за търсене

Старомодният брак - предимство или пречка?

Едно време прапрабабите ни са обличали бели ризи с шевици вместо булчински рокли. Обути в агнешки цървули, а понякога и влюбено боси, вместо в перлени обувки на ток, пристъпващи към любимия, който ги чака в края на пътеката заедно с отчето. Оттогава досега отношенията в брака са колкото видоизменени, толкова и пунктуални в съхраняването на изконните роли и отношения в него.

Дефиниция на променящия се традиционен брак

По тълкувание традиционните роли определят мъжа като приносител на прехраната, а жената като човек, който създава дом. Неслучайно тези роли са разпределени така. Продиктувани са от природата ни. Жените дават живот и отглеждат децата, оттам и господството им в къщата. Мъжете пък са тези, които събират дърва и ловуват прехрана.

Това традиционно разпределение в брака и в отношенията намира все по-малка подкрепа в днешно време. На много хора не им харесва неравенството в разпределянето на влияние. Жената се губи в кухнята, мъжът се души от финансовото бреме. Което със сигурност е в по-застрашителни размери от тези в миналото.

В някои настоящи бракове обаче и двамата партньори споделят отговорността за припечелване на пари. Заедно вземат решения, свързани с отглеждането на децата. При по-освободените и интелигенти индивиди, които са в брак, отговорността и властта са на еднакво ниво. Всеки има право да ухажва пътя към задоволяването на собствените си амбиции, без това да пречи на хармонията и баланса вкъщи.

Да си в традиционен ролеви брак невинаги означава, че единият от двамата е подчинен, а другият е командир и господар.

Няма лошо, ако мъжът иска да се фокусира върху работата, а жената се занимава с особено важното отглеждане на челядта. Това не я унизява или принизява. Да възпиташ добри хора, е най-важната работа на света.

Гледайки все по-яростно индустриалните, научните и бизнес иновации в очите, нищо чудно, че доста хора искат да запазят поне една традиция в живота си - тази на „старомодния” брак.

„Предимствата” на традиционния модел

Най-големият коз на традиционния модел на брак е илюзията за стабилност. Да, процентът на разводите тук е малък, но това се дължи по-скоро на потиснатост и инерция, отколкото на свободна воля. Тук има добре дефинирани роли – мъжете и жените знаят още от детството си каква точно е задачата им в брака.

Ролите на мъжа – той е този, който се грижи продоволствено за семейството. Явява се защитник на съпругата и децата си. Лидер, отговорен за вземането на решения, глава на фамилията. Независим, самодостатъчен и силен индивид.

Ролите на жената – тя е в услуга на мъжа. В задълженията й се включват занимания в кухнята, предоставяне сексуални услуги на съпруга, раждане и отглеждане на деца, безпрекословно подчинение. Тотална финансова зависимост. Забранено й е да притежава собственост или да работи. Няма право да изразява мнение. От нея се очаква да знае „къде й е мястото”.

На ръба на смъртта ли са традиционните роли?

С всяко следващо десетилетие традиционните отношения стават все по-неудобни за модерните мъже и жени. 43 процента от първите бракове завършват с развод. Над 50 процента и при двата пола изневеряват. Да не говорим, че над 30 процента от брачните двойки по света намират място в графата „заклещени в брак без любов” само и само защото се чувстват комфортно в изградено статукво на напаснали се един към друг съквартиранти.

Традиционните връзки отдавна не са това, което бяха. Всъщност, те са такива, каквито бяха и точно в това е проблемът.

Дори аз успях да премина ефирно през 12-годишна връзка с мъж, когото обичах безсрамно и от душа. Живяхме заедно, гушкахме се, докато четяхме книга в леглото, споделяхме страстта си към едни и същи филми, имахме зеленчуково обръщение един към друг, отгледахме няколко котки, лигавихме се от любов като хлапета край шадраван, което караше хората около нас умилително да ни се усмихват. Това беше перфектната моногамна връзка според близките ни. Знаете ли какво? Връзката ни остаря – уж бавно, но всъщност бързо и се превърна в тотално неподходяща за нас.

Неработещи брънки в отношенията

Има някои елементи в брака, които за някои хора не работят. Не всеки иска деца. Не всеки иска да има само един партньор за определено време. Не всеки иска да се накичва с етикета съпруг или съпруга. Не всеки иска емоционално обвързване. Не всеки иска да се събужда до един и същи човек години наред.

С това развитие на традиционното в брака, със сигурност срокът му на годност започва все по-застрашително да се приближава към изтичане.

Колко ли дълго още ще оцелеят традиционните любовни взаимоотношения, след като има толкова много разновидности на междучовешките любовни форми. Наречете ги приятели с облаги, отворени и групови бракове, полигамия, суинг...Оставам на вас да попълните многоточието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X