Напишете дума/думи за търсене

Акалифата е идеална за балкона

Идва от Нова Гвинея и Филипините

Предлагаме ви едно доста интересно и "чисто "цвете, с което да украсите балкона.

Член е на семейството на млечките. Не издържа на ниски температури, поради което се отглежда като сезонно или стайно растение. Развива се добре в условията на нашето лято.

Aкалифата има много имена. Някои от тях са маймунска опашка, котешка или лисича опашка, гъсенички, сополчо и какво ли още не в зависимост от това кой на какво я оприличава. Както и да я наречете, тя ще добави текстурен ефект на балкона и то във винено червени багри.

Растението се развива бързо, цъфти обилно и понася добре тежките за повечето цветя несгоди на балкона. Успешно може да се отглежда както в контейнер, така и в градината, а защо не и у дома. Чудесно се съчетава и с други растения в смесени лехи и контейнери, но висящата кошница й стои най-добре.

Изисква много слънце и топлина

Подберете богата и лека почва

С акалифа можете да се сдобиете срещу сума от около 10 лева. Ако растението е засадено в работна саксия, е редно веднага да го прехвърлите в по-голяма.

Подберете богата и в същото време лека почва. Смес от торф, листовка, добре угнил оборски тор и пясък ще е подходяща. Новата саксия е добре да бъде по-широка, отколкото дълбока. Кореновата система на акалифата се развива мощно встрани и слабо в дълбочина. Не забравяйте дренажа.

Предвид специфичните условия в градинските центрове и разсадниците, препоръчваме да приспособите постепенно цветето към вашата тераса или двор. Първоначално изберете място, което се огрява от слънцето само сутрин, и постепенно преминете към пълно огряване.

През периода на адаптация проверявайте редовно влажността на почвата. Желателно е и да оросявате листата от време на време.

Приспособява се лесно

Като типично тропическо растение акалифата може да прояви някои капризи. Например, ако й е студено, ще пожълтеят по старите листа и ще опадат. Температурите, около които това може да се случи, са 13-15 градуса. В горещи и сухи условия пък е твърде вероятно да приюти неканени гости като акари. Напада се и от белокрилка без значение от условията.

Лесен трик да предотвратите появата на неприятелите е оросяването. Нито едно насекомо не обича да е мокро. Влажният въздух пък ще накара акалифата да се чувства като у дома си.

При оптимални условия растението може да достигне между 90 см и повече от 2 метра в зависимост от вида. Естествено в саксия това няма как да се случи.

Най-разпространените видове акалифа са:

A.hispida. Тя има по-скоро изправен растеж, цветовете й са обагрени в наситено розови до червени багри.

A.pendula е джуджевидна форма, която достига между 10 и 20 см на височина и в диметър.

A.alba е бял вариатет.

Храненето е много важно

Акалифата има нужда от много храна. причината за това е основно бързия растеж. Подхранвайте я всяка седмица с по-разредена концентрация на тор за цъфтящи растения. Това ще гарантира обилен цъфтеж и добър вид на цветето.

Бъдете подготвени да режете, ако харесвате симетричността. Подрязвайте непослушните стъбла редовно. Хем ще се сгъстява храстчето, хем ще цъфти по-обилно.

От друга страна силните и здрави резници се вкореняват успешно и в домашни условия. Достатъчно е да ги натопите във вода или да ги подредите в промит речен пясък или торф. Коренчетата ще се появят до двайсетина дни.

Зимата - на топло и светло

Когато започне да става студено, красавицата трябва да се настани някъде на светло и топло. Остъклена и отопляема тераса е идеална за целта. През зимните месеци също ще се радвате на цветове. Е, значително по-малко, но пак е нещо.

Температурата не бива да пада под 13-15°С. в противен случай рискувате да загубите акалифата. В най-студените месеци не хранете, но поддържайте почвата влажна.

През пролетта е време за основна резитба и пресаждане в нова, по-голяма саксия. Имайте предвид, че възрастните растения цъфтят по-слабо. Затова, а и за всеки случай си вкоренете резници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X