Напишете дума/думи за търсене

В Германия препоръчват тази рецепта в борбата с вируса

Напоследък много се говори за златно мляко и неговите здравословни качества.

Златното мляко е напитка от аюрведата с изключителни качества за нашето здраве. Неговата основна съставка и куркумата, която е известна с богатия си набор от полезни свойства за организма. 
Притежава антираково действие, н
амалява нивото на холестерола, укрепна имунната система, регулира кръвното налягане, чисти организма от токсини, подобрява храносмилането, регулира метаболизма, засилва паметта и концентрацията и е идеално за диети.

Какво прави още златното мляко за здравето и как да го приготвите?

1. Ще детоксикира черния ви дроб

Доказано е, че куркумата е полезна за черния дроб. Тя действа като почистващо средство и ще предотврати натрупването на мастна киселина в черния ви дроб. Млякото с куркума ще подобри способността на черния ви дроб да обработва храни и токсини и редовно да изхвърля тези вещества, които не са ви необходими.

2. Намалява възпалението в тялото

Основният компонент на куркумата е вещество, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства за лечение на често срещани възпаления, както и по-тежки състояния като артрит, възпалителни заболявания на червата, панкреатит и прочие. След като изпиете чаша златно мляко, куркуминът ще блокира определени ензими, които позволяват възпаление в тялото ви, намалявайки количеството на подуване, което изпитвате.

3. Тялото се бори по-добре с бактериите

Проучванията показват, че куркумата има антибиотични свойства, които се борят срещу бактерии, вируси и гъбички. Това я прави чудесен съюзник за лечение на настинка и болки в гърлото.

4. Помага на тялото в борбата с рака

Куркумата действа като силен антиоксидант. Изследванията показват, че това растение може да намали оксидативния стрес, който произвежда свободни радикали в тялото, което може да причини хронични заболявания като рак. Твърди се, че консумацията на куркума може да елиминира раковите клетки, помагайки за спиране на растежа на туморите.

5. Премахва излишните мазнини

Куркумата не само засилва метаболизма, но помага на тялото да усвоява мазнините по-бързо. Когато консумирате тази подправка редовно, тя предотвратява натрупването на мазнини в организма, което я прави ефективно вещество за ускоряване на диетата ви.

6. Сърцето ще остане силно и здраво

Куркумата ще ограничи отделянето на цитокини в тялото. Цитокините са вещества, които са свързани с възпаленията и със сърдечносъдовите заболявания. Приемането на златно мляко всяка вечер може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечни проблеми.

7. Мозъкът ще стане по-здрав и по-буден

Ще повишите нивото на BDNF - вещество, което увеличава броя на невронните връзки в мозъка и намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания като Алцхаймер.

8. Имунната система ще получи тласък

Куркуминът, който се намира в куркумата, е мощен агент, който ще активира защитните химикали в организма. Имунната ви система ще придобие повече сила да атакува чужди тела.

9. Костите ще станат по-силни

Куркумата ще предотврати загубата на костна плътност с около 50%. Богатото на калций мляко, пълно с витамин D, заедно с половин чаена лъжичка куркума служи като ефективен тоник за костите.

За да си приготвите златно мляко, трябва първо да приготвите пастата от куркума. За нея ви е необходима 3 с.л. куркума с връх, която да разбъркате на каша с 1/2 ч.ч. топла вода. Водата е добре да бъде филтрирана или предварително преварена. Добавете 1/2 ч.л. черен пипер и разбъркайте добре. Ако пастата се получи твърде суха, добавете още вода.

За да приготвите самото мляко, може да използвате мляко по ваш вкус и според режима ви на хранене – краве, козе, оризово, ядково и т.н. Стоплете 2 ч.ч. от вашето мляко заедно с 1 ч.л. от пастата от куркума. Подсладете с мед, кленов сироп, петмез или друго и овкусете с джинджифил, канела, кардамон. Когато изстине, сложете 1 ч.л. масло – например гхи или кокосово.

-----

Не пропускайте да добавяте черен пипер, когато ползвате куркума. Той увеличава лековитостта й 1000 пъти.

По-лесен вариант

Ако нямате време за всичко това, загрейте желаното от вас мляко заедно с куркумата, черния пипер и 1 ч.л. кокосово масло. Когато заври, го дръпнете от котлона и оставете да поизстине. Подсладете по ваше желание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X