Напишете дума/думи за търсене

Как да тушираме болезнените пристъпи при подагра

Повече от 8 милиона души страдат от повтарящи се пристъпи на горещи, зачервени и подути стави. По време на президенството си Бенджамин Франклин пропуска много срещи, ангажирани с изготвянето на Декларацията за независимост, поради подагра.

Какво представлява подагра?

Това е ставно възпаление (обикновено в палеца на краката), което се дължи на високи нива на пикочната киселина в кръвта. Болката, която човек изпитва, е мъчителна. Какво да правите, за да редуцирате болезнените пристъпи?

1. Отърви се от прекомерното тегло

Когато хората са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, тялото им произвежда повече инсулин. Високите нива на този хормон забавят елиминирането на пикочната киселина, която причинява подагра. Хората, които не са затлъстели, но имат скупчване на мазнини на корема, са по-склонни да развият подагра, отколкото хората, които имат по-малко тлъстинки в тази област.

2. Проверете семейната си история

Подаграта е частично генетично заболяване, така че ако някой от вашето семейство го е имал, знайте, че може да го получите също. За съжаление не може да направите нищо за тази част от болестта, освен да се наблюдавате внимателно. Може също да сте изложени на риск, ако сте мъже между 40 и 50 години; приемайте диуретични лекарства; имате здравословни проблеми като нелекувано високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром или сърдечносъдови заболявания.

3. Променете хранителния си режим

Подаграта е исторически позната като "болестта на царете" или "болестта на богатия човек". Това е така, защото морските дарове и червеното месо (храни, които някога само богатите са могли да си позволят) съдържат много пурини - група химикали, чийто страничен продукт е пикочна киселина. Намаляването на консумацията на алкохол, особено на бира и подсладени напитки, също ще ви помогне да предотвратите пристъпите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X