Напишете дума/думи за търсене

6 бързи начина да се справим със запека

По света хората харчат милиони годишно за лекарства, които помагат при запек. В повечето случаи се случва, защото не приемаме достатъчно фибри или сме дехидратирани.

Надяваме се никога да не страдате от запек, но ви представяме 6 бързи начина, заради които може да започнете да посещавате тоалетната отново с удоволствие.

1. Чай с мед и лимон

Направете чай и добавете мед и лимон към него. Медът е слабително средство, а също така помага да се намали киселинността на чая, причинен от лимона. Лимонът действа като естествен стимулант на храносмилателната система и помага при изхвърлянето на токсините от тялото.

2. Пийте много вода

Мъжете трябва да пият най-малко 3,7 литра течност, а жените 2,7 литра на ден. Твърдите и сухи изпражнения е най-честата причина за запек и пиенето на достатъчно вода ще поддържа тялото правилно хидратирано и ще улесни преминаването на храната през червата. Водата и плодовите сокове са най-добри за борба със запека. Соковете от круша и ябълка са естествени слабителни средства.

Избягвайте кофеиновите напитки и газираните напитки, тъй като те са диуретици и вместо да хидратират тялото, те ще изхвърлят повече течност от него.

3. Яжте храна, богата на фибри

Влакнестата храна действа като естествено слабително. Те помагат на изпражненията да задържат повече вода и да са по-меки. Трябва да включите поне 20-35 г фибри в ежедневната си диета, за да държите запека настрани. Хранителните източници, които са богати на фибри, включват брюкселско зеле, ябълки, смокини, трици, черен боб.

Семената и ядките като тиква, сусам, слънчоглед или ленени семена също са добри източници на фибри. Въпреки това не яжте ленени семена, ако страдате от нарушения в кръвоносната система, имате чревни запушвания или високо кръвно налягане. Бременните и кърмещи майки също трябва да го избягват.

4. Консумирайте сини сливи

Не само че сините сливи са богати на фибри, но съдържат и сорбитол - разхлабваща изпражненията захар, която облекчава запека по естествен начин. В 100 г сини сливи има 14,7 г сорбитол. Може да ги приемате и под формата на сок, въпреки че той съдържа по-малко фибри от целите плодове.

5. Включете киселото мляко в менюто си, но стойте далеч от другите млечни продукти

Въпреки че се препоръчва да стоите далеч от млечните продукти, ако страдате от запек, киселото мляко е изключение. Киселото мляко съдържа пробиотици, които оказват помощ за по-безболезнено преминаване на изпражненията.

6. Правилна позиция за седене върху тоалетната чиния

Седенето с изправен гръб върху тоалетната чиния е грешно. Забравете за 90-градусовия ъгъл. Следващия път, когато сте по голяма нужда, заложете на правилния начин за седене върху белия трон. Наведете се напред към колената, така че гръбнакът ви да е под ъгъл около 35° по отношение на бедрата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X