Напишете дума/думи за търсене

Да не правим деца, за да страдат

От грижа за планетата принц Хари и съпругата му Меган биха си позволили само още едно бебе.

Движение срещу възпроизводството набира скорост в интернет

Kогато британският принц Хари заяви, че не искат със съпругата му Меган да имат повече от две деца, изненада доста хора. Някои дори възприеха изказването му като индиректна критика към монархическите традиции да се правят повече наследници, за да е гарантирано бъдещето на короната.

Хари обаче обясни, че решението му е продиктувано от по-висши подбуди – да защити по този начин планетата от пренаселение и изчерпване на хранителните ѝ ресурси. Принцът призна, че започнал да се замисля над тези проблеми все по-често след раждането на първия си син Арчи. Според него хората на земята са само гости, затова трябва да се стремят да оставят нещо хубаво на следващите поколения.

За нашите географски ширини разсъжденията му на тема раждаемост вероятно звучат доста екзотично. Все пак ние все още сме на етап кампании да се създават повече деца, за да се гарантира бъдещето на нацията, да има кой да работи и да се грижи за застаряващото население на България. В подобно положение са и други европейски страни, които бяха ударени от емиграция на младите и сега изпитват сериозни проблеми с възпроизводството.

Не навсякъде по света обаче е така. В Африка, която Меган и Хари много харесват, високата раждаемост продължава да е бич. Въпреки усилията от години на международни организации и донори там все още има милиони деца, които живеят в нищета, тъй като наличните природни ресурси са ограничени, а местните хора отказват да се съобразяват с тази даденост и свободно се възпроизвеждат. Причината е, че обикновено те възприемат своята съдба като божествено решение и затова не се стремят да я променят.

За сметка на това все повече хора в други точки на света съвсем доброволно се отказват да създават деца, макар да нямат никакви затруднения да ги гледат. Даже вече започва да се говори за глобално движение по въпроса. За негов идеолог се сочи 53-годишният южноафрикански философ Дейвид Бенатър. Той е ръководител на философския факултет в Университета в Кейптаун и автор на книгата “По-добре никога да не си съществувал”, в която развива концепцията си за съвременен антинатализъм. Първите философски разсъждения по въпроса са известни още от Древна Гърция, но благодарение на учени като Бенатър и развитието на социалните медии последните години започват да живеят нов живот. В интернет вече има няколко групи с хиляди последователи, които споделят своето виждане за спасяване на нашата планета чрез спиране на възпроизводството.

Може би просто да се пробие дупка в Земята и да се сложи край на всичко това, пише в една от тях 29-годишният англичанин Томас. Той уточнява, че не е за унищожаване на всички живи същества, но е близо до идеята за изчезване на човешкия вид. Той даже опитва да си направи вазектомия, но не среща разбиране от страна на британските здравни власти. Причината е правило в тяхната работа да не извършват хирургически операции, ако не вярват, че те ще подобрят живота на пациента.

Всъщност точно в това се състои голямата разлика между антинаталистите и останалите хора. Ако първите вярват, че нещата ще се оправят чрез спиране на възпроизводството, то вторите смятат, че точно то ще ги спаси. Темата е обсъждана и в български форуми. “Приятелят ми е много интелигентен. Завършил е философия, но работи в сферата на финансите. Той обича децата, просто не иска да има свои. Дори съм го чувала да казва, че предпочита да осинови дете, защото злото вече е сторено”, пише момиче. То се интересува дали някой знае повече по въпроса, тъй като връзката им става сериозна, а тя се чувства все по-объркана с неговите разсъждения. Повечето потребители на форума се изказват негативно за доброволния отказ от деца, но има и такива, които оправдават подобна житейска нагласа.

“Нови хора не трябва да се раждат поради страданията, които те трябва да понесат. Да, вярно е, че в живота има и добро, но въпросът е дали то си струва цялата тази болка. Има много философски доказателства, че хората надценяват качеството на живота и мислят, че е по-добър, отколкото всъщност е”, обяснява Дейвид Бенатър пред Би Би Си. Затова той смята, че е най-добре просто да спрат да се възпроизвеждат, вместо да се стига до такива лоши неща като самоубийства. “Всъщност хората не искат да умрат. По тази причина повечето продължават да живеят въпреки факта, че техният живот не е щастлив и не представлява позитивен опит за тях”, допълва ученият.

Концепцията му много допада на американеца Кирк от Тексас. Той си спомня, че още на четири години е научил от своята майка, че раждането на деца е личен избор и не бива да се ръководи от никакви скрупули за продължаване на рода и човечеството. “Няма никакъв смисъл в това да вкарват някого в този свят против неговата воля, за да страда и да умре”, казва Кирк. Той се противопоставя на ражданията, защото никой не е питал хората дали искат да са тук. Казва, че ако има начин всеки предварително да заяви дали е съгласен да живее, той няма да има нищо против ражданията.

Чувствам, че да имаш деца по това време, е егоистично, смята Нанси от Филипините, която се представя като вегетарианка и защитничка на правата на животните. Петиция на група “Много ядосани антинаталисти” във фейсбук събра 27 000 подписа, съобщава Би Би Си. Нейните привърженици се надяват, че ООН ще се съобрази с техния призив и ще препоръча на всички да спрат да раждат.

Подобна идея защитава и британска благотворителна организация от години, която обаче твърди, че по този начин се застъпва за устойчивостта на човешката раса, а не за нейното изчезване. “Нашата цел е да постигнем хармония между хората и планетата, с която имаме късмет”, казва Робин Мейнард от Population Matters.

Има голямо разминаване между това къде е най-голямото население и къде е най-голямото потребление, предупреждава Кори Брадшоу, директор на Глобалната екологична лаборатория в Австралия. Или по друг начин казано, животът на средностатистическия американец е по-пагубен за околната среда, отколкото на жител на Африка на юг от Сахара. Това означава, че бързото нарастване на африканското население няма да бъде толкова вредно за Земята колкото, ако същото се случи в САЩ. Освен това и сегашните над 7 млрд. жители вече могат да я докарат до критична точка заради количествата вредни емисии, които в момента произвеждат.

 Населението на Земята се увеличава, но по-бавно от очакваното

Публикуван наскоро анализ на ООН показа, че броят на хората се увеличава, но не с темпа, който се очакваше преди 2. Причината е, че глобалният коефициент на раждаемост спада от 3,2 раждания на жена през 1990 г. на 2,5 тази година.

Очакванията са през следващите 30 г. населението на 54 страни да намалее. Сред тях са България, Украйна, Япони и Литва.

Индия ще стане най-населената страна на света, надминавайки Китай. Освен това някои райони в Африка ще удвоят жителите си.

“Нашето въздействие върху климата е свързано с броя на жителите по много различни начини - какви ресурси използват те, колко промишлено производство развиват, колко енергия им е необходима за отопление, охлаждане и транспорт. Всички тези неща засягат емисиите на парникови газове”, казва Ейми Сноувър, директор на Групата за влияние на климата към Университета във Вашингтон.

Има огромно разминаване между това къде е най-голямото население и къде е най-голямото потребление, посочва шефът на австралийската екологична лаборатория Кори Брадшоу. С други думи, начинът на живот на обикновения човек в САЩ е по-пагубен за околната среда от този на средностатистическия жител на Африка. Това означава, че бързото увеличаване на африканското население няма да бъде толкова вредно, колкото подобно нарастване в Америка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X