Напишете дума/думи за търсене

Ако някой ни кара да се чувстваме зле, той може да се опитва да ни помогне

Последните изследвания, публикувани в Psychological Science, твърдят, че да караш хората да се чувстват зле, невинаги е толкова лошо. Оказва се, че предизвикването на отрицателни емоции у човек, преминаващ през трудни времена, всъщност може да бъде помощ за него.

Защо е така?

Добрите намерения невинаги водят в Ада

Понякога влошаването на настроението на другите помага да се подобри настроението на човека, който го предизвиква. Д-р Белен Лопес-Перес и колегите му от Университета в Плимут провеждат проучване, чийто обект на разследване е дали влошаването на настроението на другите и причиняването на негативни емоции в тях може да помогне на онези, чието настроение е развалено. С други думи, може ли да разглеждаме като алтруистични действията ни, с които караме околните да се чувстват зле?

Типове хора, които убиват нашата увереност

140 души взели участие в експеримента, в който били въвлечени като участници в компютърна игра с анонимен играч, известен като Играч A. Истината е, че Играч A никога не е съществувал. След края на играта всички участници получили бележка от измисления Играч A, в който той им разказвал за скорошната си разсяла и за начина, по който той се чувства. След това една част от участниците били помолени да са съпричастни на Играч А, докато останалите трябвало да се дистанцират от неговата история.

По-късно на участниците им било предложено да изберат видеоигра, която да изиграят с Играч A. Изборът им бил между игра с много стрелба и между такава, в която играчите трябвало да се спасяват от зомбита. Освен това те били помолени да оценят и да решат какви емоции биха искали да видят в партньора си, за да спечелят играта, слушайки определена музика и четейки кратки описания на играта.

8 разлики между фалшивите и истинските хора

Резултатите били невероятни.

За да спечелят играта, онези, които били съпричастни към Играч А, се опитвали да предизвикат определени емоции в своите партньори: страх в случай на игра, свързана със зомби, и гняв в случай на игра със стрелба.

„Изненадващото беше, че влошаващият ефект не е случаен, а специфичен за конкретната емоция“, казва Лопес-Перес. „В съответствие с предишни изследвания нашите резултати показват, че хората имат много специфични очаквания относно ефектите, които може да имат определени емоции ,и кои емоции може да бъдат по-добри за постигане на различни цели. Тези открития хвърлят светлина върху социалната динамика, помагайки ни да разберем, защо понякога може да се опитаме да накараме нашите близки да се чувстват зле, ако възприемаме тази емоция като полезна за постигане на крайната цел – тяхното добруване“, заключава ученият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X