Напишете дума/думи за търсене

ТЕСТ: Склонни ли сте към социална фобия?

1. Излизате с приятелка, тя среща свои познати, седящи на маса. Канят ви да се присъедините към тях. Как ще се чувствате в тази непозната за вас компания?

а) Добре, това е шанс да се запозная с нови хора. Веднага ще започна да им задавам въпроси, за да ги опозная по-добре.

б) Първоначално ще се почувствам малко некомфортно, защото познавам единствено приятелката ми, но с времето ще се отпусна.

в) Ще се притесня, сигурно през цялото време ще си мълча, за да не кажа нещо, с което да злепоставя приятелката ми.

2. От работата ви дават задача да звъннете на един от най-важните клиенти във фирмата, за да подпише нов договор. Какво ще направите?

а) Ще му звънна съвсем спокойно, най-вероятно очаква някой от фирмата да се обади, освен това ще включа на макс цялата си харизма и чувство за хумор.

б) Малко ще се притесня, но ще се обадя, стараейки се да се държа максимално професионално, за да направя добро впечатление.

в) Ще си напиша някъде какво да кажа - нещо като сценарий, защото, когато съм притеснен/а, често заеквам и забравям думи, а не искам клиентът да ме помисли за неквалифициран/а.

3. Искате да стигнете от една точка в града, в който живеете, до друга. Автобусът, който трябва да хванете, пристига, но е почти пълен. Ще се качите ли, въпреки че ще бъде гъчканица?

а) Да, това не ме притеснява.

б) Ще изчакам следващия, не ми допада да оставям непознати толкова навътре в личното си пространство. Ако и той е почти пълен, няма как, ще се наложи да се кача.

в) Ще си хвана такси, може да ми излезе по-скъпо, но ще се чувствам по-комфортно да съм далеч от тълпата.

4. Знаете, че сте допуснали грешка на работа, която не е фатална, но шефът ви е разбрал за нея. След като мине уикендът, той ще ви извика, за да ви се скара. Как ще се почувствате?

а) Няма да мисля какво ще се случи, ще се наслаждавам на уикенда. В понеделник ще понеса мъмренето и ще се извиня за допуснатата грешка, все пак тя не е толкова голяма.

б) Ще ми бъде доста неприятно, никой не обича да му се карат, затова ще си помисля как е най-добре да се извиня.

в) Ще обмислям всеки възможен начин, по който може да премине разговорът ми с шефа, през целия уикенд. Така ще знам как е най-нормално да реагирам във всяка ситуация. Нищо чудно това да се отрази негативно на съня ми.

5. Тревожи ли ви какво си мислят за вас околните?

а) Не, просто съм себе си, но това не означава, че съм груб/а, а че изказвам мнението си и не живея по нечии чужди очаквания.

б) Не бих казал/а чак “тревожи”, но ме вълнува какво си мислят за мен. Затова се старая да ги впечатля.

в) Да, постоянно се тревожа, че ще кажа нещо глупаво, че ще се изложа с неадекватно за ситуацията поведение и т.н.

6. Предлагат ви нова работа с по-висока заплата, където трябва да комуникирате с много хора всеки ден. Ще я приемете ли?

а) Да, дори няма да се колебая.

б) Да, но ще обмисля дали ще се справя.

в) Не знам, комуникацията с непознати хора ме притеснява и кара да се чувствам некомфортно.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие не сте склонни към социална фобия. Уверени сте в качествата и способностите си. Обичате непознатото, то не ви плаши. Заради това в социални ситуации се държите съвсем естествено. Знаете към кого как да подходите. Ако не познавате човека срещу вас, започвате да го разпитвате. Усетите ли, че и той е отворен към започване на разговор, включвате на макс чувството си за хумор. То бързо разтопява леда в почти всички случаи. Въпреки това не оставяте мнението на другите за вас да ви влияе. Знаете, че едни ще ви харесат, а други не. Следвате стратегията да се държите естествено.

Най-много отговори “б”

Вие не сте много склонен към социална фобия. Знаете на какво сте способни, но ви е страх околните да не ви подценят. Затова предпочитате да се подготвите, преди да влезете в социален контакт с някого. Искате да знаете нещо за човек, когото тепърва срещате. Затова в голяма компания, в която познавате 1-2-ма души, ще изчакате да чуете кой споделя вашите интереси, за да започнете разговор именно с него. Така ще се почувствате в свои води.

Най-много отговори “в”

Вие сте склонни към социална фобия, защото прекалено много се притеснявате от мнението на околните. Затова предпочитате да не общувате с непознати. Рядко ще попитате някого за посоката, независимо че сте се изгубили. Ако по единия тротоар вървят група приятели, вие ще пресечете, защото има опасност да се сблъскате с тях дори за секунда. Често обмисляте прекалено много грешките си, независмо че те може да са съвсем малки. Това обаче се отразява негативно на връзките с приятелите ви, както и на задълбочаването на романтичните ви отношения с партньора ви.

Как да я преодолеете

Социалната фобия не е нещо, от което трябва да страдате цял живот. Има няколко начина, по които да намалите влиянието ѝ върху всекидневието ви. Прочетете най-популярните от тях.

1. Бъдете сред хора

Най-добрият начин е да направите това, от което най-много ви е страх - да бъдете сред хора. Приемайте всяка покана от приятели и познати, ходете на нови места, с които не сте свикнали. Там заговорете поне един непознат човек и му задайте въпрос, независимо какъв. Например накъде е еди-коя си улица или колко е часът.

2. Спортувайте 

Социалната фобия може да доведе до депресия, ако позволите тя да се отрази на физиката ви. Затова ходете във фитнес залата поне 3-4 пъти в седмицата. Хубаво е да се включите в някое групово занимание, за да бъдете сред повече хора.

3. Водете си дневник

Записвайте как е минал денят ви. Четейки след това, ще може да си направите равносметка колко много сте постигнали в борбата със социалната фобия или да разберете какво ви пречи, за да напреднете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X