Напишете дума/думи за търсене

Що е то кенсъл култура?

Кенсъл културата (от англ. сancel, „култура на отказа“) се превърна в огромна тенденция в интернет и извън него.

Ако даден индивид в социалните ви мрежи се държи по ужасен, непростим начин, е напълно разбираемо да го „канселираме“. Но винаги ли е подходящо незабавно да „анулираме“ някого от списъка ни с познати?
Не трябва ли да даваме на хората, които са стъпили накриво, шанс да се поправят?

Ето няколко причини, заради които cancel културата може да бъде пагубна.

1. "Канселирането" на някого може да има отрицателно въздействие върху него, ако е направил неволна грешка.

Изразявайки мнение в профилите си в социалните мрежи, че ваш приятел или дори известна личност са направили нещо нередно според вас, това може да доведе до неговото „канселиране“ от околните.
Без значение какво казват по-нататък или как обясняват истинските си намерения за дадено действие, никой няма да ги чуе, защото вече са „анулирани“ от обществото.

2. Хората се променят
Някои хора, които са били „отказани“ заради обидни думи и постъпки, се учат от грешките си и работят върху подобряването на поведението си. Въпреки това след като е нанесена вредата, никой не се интересува от тяхното разкаяние.
Много от нас се променят към по-добро и заслужават втори шанс да докажат своето израстване.

3. Не е възможно да бъдете перфектни, ако сте постоянно в светлината на прожекторите
За хората, които са в полезрението на обществото, е особено невъзможно да угодят на всички и да поддържат „перфектен“ образ. Вместо веднага да бързаме да канселираме проблемните знаменитости, които следваме, трябва да бъдем по-благосклонни към желанието на другите да се надскачат като личности.

4. Да си отворен към самоусъвършенстването, не трябва да е табу
Някои от нас са отгледани в токсични семейства, но твърде вероятно „идеалите“, изповядвани в нашето домакинство, да не са ни научили на нищо добро. Благодарение на силата на интернет много хора станаха политически коректни. Каквото и да правите, помнете тези мъдри думи: „Ако греша, образовайте ме, не ме омаловажавайте.“

В случай на непростими действия (изнасилване, кръвосмешение, насилие над деца, насилие от страна на съпрузи, злоупотреба с животни, хищническо сексуално поведение на възрастни спрямо малолетни и непълнолетни, хомофобия, трансфобия и крещящ расизъм) е напълно целесъобразно да се канселира извършителят. Но ако този човек не е осъзнавал, че коментарите му са расистки, хомофобски или трансфобски, може би трябва да му дадем възможност да се реабилитира.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X