Напишете дума/думи за търсене

Черната овца в семейството – егати яката работа

До неотдавна първата асоциация за „черната овца“ в семейството, класа, офиса, в обществото се свързваше със странни индивиди, които притежават ужасяващи характери и дори имат проблеми със закона.

Истината е, че повече индивиди, които влизат в тази графа, са просто по-различни от масовката и затова често са неудобни.
Да си черна овца, всъщност има своите изкусителни предимства.

1. Кара ви да се чувствате свободни
Всички искаме да принадлежим, да сме част от клика, група от себеподобни, от семейство. Но понякога може да почувстваме това чувство за принадлежност само ако жертваме нещо. За да бъдем приети от членовете на семейството ни, понякога може да се наложи да се ограничим, да скрием истинското си аз. Да не си позволяваме да правим нещата, които искаме да правим и които смятаме за правилни.
Ако сте черната овца в рода, няма нужда да карате семейството да ви приема. Това може да ви даде свобода да правите свои собствени избори в живота, без да се налага да угаждате на никого. Не е нужно да компрометирате ценностите и убежденията си, оставяйки верни на себе си. Никой не ви контролира.

2. Дистанцира ви от токсичните хора
Да си черната овца, понякога може да ви накара да се чувствате като аутсайдер в собственото си семейство и да ограничи доста контакта с близките. Но това не означава винаги лошо нещо. Постоянният контрол и постоянното желание да ви променят, за да отговорите на техните идеали, налагането на собствените им стандарти във вашия живот, може да си отчупи част от вашето психично здраве и видоизмени начина, по който виждате себе си. Така че да се измъкнеш от тези хора, ти прави само добро.

3. Прави ви самостоятелни

Да бъдеш различен от останалите от семейството, те учи да бъдеш независим. Не може да разчитате на близките да ви помагат с вашите избори, защото в повечето случаи те ще мислят за техните интереси и ще ви налагат това, което намират за правилно.
Така се научавате сами да взимате важни житейски решения и да се справяте със своите проблеми.

4. Прави ви по-силни

Ако не сте напълно приети от собственото си семейство, това може да ви подготви за трудни ситуации по-късно в живота. Ще с научите да не се отказвате лесно, защото знаете, че не всеки ще ви посрещне с отворени обятия. Способността ви да отстоявате себе си и това, в което вярвате, няма да ви позволи да се счупите, дори и в най-трудните моменти. И ако някой ви критикува, няма да оставите това да ви смути, защото сте свикнали с безкрайните забележки и знаете как да се справите с тях.

5. Това ви прави уникални

Ако семейството ви смята, че сте странни, вероятно просто нямате много общо с тях. А може и вашата откритост ги плаши. Това са някои от причините, поради които може да се опитат да ви накарат да се чувствате зле от това, че сте различни. Но това не означава, че грешите или че трябва да промените.
Уникалните черти, които притежавате и които семейството ви не харесва, може да ви помогнат да намерите себеподобни. Може да осъзнаете, че това, което вашите близки смятат за странно и дори неприемливо, всъщност е норма за други групи хора.

6. Това показва вашата смелост

Да можеш да отстояваш това, в което вярваш и да не се съобразяваш, изисква смелост. Голяма стъпка е да утвърдите своята идентичност и да останете верни на себе си. Това означава, че вероятно ще трябва да се подлагате на постоянна критика, подигравки и разочарование от близките си, ако поддържате връзка с тях. И може да бъде още по-трудно, ако решите да ги напуснете заради по-спокоен и свободен живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X