Напишете дума/думи за търсене

Красиви места в България, подходящи за пътуване с деца


8. Регионален исторически музей – Кърджали
Регионалният музей на Кърджали се помещава в стара сграда с интересна и екзотична фасада. Архитектурата ѝ заинтригува с форми и орнаменти, нехарактерни за нашите ширини. Построена през 20-те години на миналия век от местната мюсюлманска общност, в последствие е одържавена. Идеята е била в зданието да бъде поместено медресе (мюсюлманско духовно училище), но до нейната реализация не се е достигнало. С типичните марокански арки - фасадата е емблематична за арабската архитектура.

9. Гъбите до Кърджали

Тези огромни варовикови образования се намират до самия шосеен път, на около 1 км. от с. Бели пласт. Вулканично създадени те туфи са оформени в много интересни фигури - наподобяващи гъби с височина между 2,5 и 3 м. Местността е известна сред местното население с названието Манатаркая.

10. Гората на дърветата-великани край Кюстендил

Магичният лес се намира недалеч от град Кюстендил - до село Богослов, в самото начало на Осоговската планина. Местността се нарича Ючбунар и привлича все повече интерес към себе си.
Въпреки, че преди 150 млн. години гигантската секвоя се е срещала в Европа, днес тя не е типичен представител на флората на Стария континент. В наше време този съвременник на динозаврите се приема за емблематичен за щата Калифорния, срещайки се по склоновете на Сиера Невада. Устояла до днес, гигантската секвоя е най-едрото растение на планетата.
Появата на вида в местността Ючбунар се дължи на местния лесовъд Йордан Митрев. Преди повече от 100 години, няколко години след Освобождението, той засажда първото дърво от вида, което днес достига обиколка на дънера от 9 м. и височина от 30 м. Други две по-млади дървета също впечатляват с обиколката на ствола си - съответно 8,2 м. и 3,9 м. Трите гиганта се намират в центъра на самозалесила се горичка от по-млади представители на вида.

11. Кадин мост

Когато чуем думата легенди в съзнанието на повечето от нас изникват древните гръцки богове и техният, закрит в облаци и мистерии, дом на Олимп или пък митологичните същества от скандинавските страни - елфи и гноми. Но легендите не са запазени само за южната ни съседка и за далечния север - те живеят и по нашите земи разказващи за вампирите, бродещи из плевенския край или за функционирането на езерото Окото - като истински анатомичен орган на природата, през който тя наблюдава човека и неговите действия.

Една такава легенда се предава през годините и за красивия старинен мост над река Струма в село Невестино до Кюстендил - Кадин мост (в превод Невестин мост). Преданието разказва за построяването му и несполуките на майсторите-зидари - които през деня съграждали, а през нощта - реката отмивала изграденото. Разбрали майсторите, че за да разреши строежа, природата иска жертвено приношение и решили - да вградят в моста тази, която на сутринта първа дойде да ги види. Сутринта да донесе храна дошла най-красивата булка на селото и невяста на Манол - единия от зидарите. Не я пожалили майсторите - вградили я. Казват, че и до днес при силен вятър от към моста се носят писъците на зазиданата в него невяста.
Кадин мост е построен 1407 г. Гранитна плоча с надпис на турски език, разказва, че строежът е станал по заповед на везир Исак Паша от Егида. Дълъг 100 м. и широк около 5 м. На десния бряг на Струма има изграден парк с много места за отдих и дървена тераса, от което се разкрива красива гледка към моста. Ако изберете да посетите мястото по здрач, може да се полюбувате на картината обляна в мека светлина, струяща от арките на старинния брод.

12. Крайпътен ландшафтен парк "Панега"

Пътеката на парка започва в страни от пътя София-Русе - вдясно малко преди Луковит, ако идвате от София (на около 110 км. от София) и вляво - малко след Луковит, ако се движите от Русе (на около 200 км. от Русе). Според различни източници дължината ѝ е от 8 км. до 12 км. Като същата е разделена на две части Крайпътен ландшафтен парк "Панега" и Карлуковски карстов комплекс.

Спирам вниманието ви върху първата част от маршрута, изграден по поречието на река Златна Панега. След стръмното спускане от паркинга до брега на реката, пътеката става полегата и може да бъде извървяна дори от малки деца. Има и алтернативна пътека, избягваща стръмнината - вдясно от паркинга има черен чакълест път, който се спуска надолу.
Водите на река Златна Панега са обагрени в синьо-зелен цвят и придават един цветен колорит на цялостното усещане за местността. Живописни са и бреговете - на едни места са достъпни, на други – водата тече в подножието на високи отвесни скали към които са прикрепени дървени мостчета. По маршрута има изградени беседки, места за отдих и огнища.

Пътеката преминава и покрай малка, необлагородена пещера, наречена "Темната дупка", която е една от атракциите на маршрута.
След около половин час вървене (т.е. около 3 - 3,5 км.), пътеката поема надясно през гориста местност, преминаваща в открита поляна и отвежда към втория етап от похода - Карлуковския карстов комплекс и неговата перла - пещера "Проходна".

13. Старо Железаре

Една нестандартна галерия на открито, където колекцията на нюйоркския МоМА (Museum of Modern Art) грее по дуварите и стените на селските къщи, е отворена за посетители целогодишно в село Старо Железаре. Вече няколко години, намиращото се в района на гр. Хисаря село е обект на интерес и проява на творчество от страна на полски студенти, водени от Венцислав и Катажина Пирянкови. Селото е добре познато на Венцислав - оттук са корените му. И въпреки че нямам информация как се заражда идеята за стенописите, намирам я за страхотна.

14. Водопад Сливодолско падало – Асеновград

Със своите 50 м. височина Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Той е част от резерват Червената скала, който обхваща 3029 хектара защитена местност . Пътеката до него започва от главния път Бачково – Наречен, веднага след първия тунел. От дясно има изграден рибарник, пътеката започва отляво на главния път. Преходът е около час срещу поречието на река Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. Денивелацията е малка и пътеката е приятна за вървене.

15. Кулата Снежанка

Една 360 градусова гледка към Родопите, която определено си заслужава 40 мин. возене с асансьор, се открива от върха на телевизионната кула Снежанка. Кулата се намира на височина 2082 м., а самата тя е висока 156 м. Освен панорамната площадка на върха има и ресторант, където може да изпиете чаша чай и както и да хапнете.
До кулата Снежанка отвеждат пет лифта: Студенец – връх Снежанка, Стойките – връх Снежанка, Смолянски езера – връх Снежанка (в момента неработещ), Арх. Петър Петров – връх Снежанка и Малина – връх Снежанка.


Виктория Драгнева е книгоман, травълхолик, майка и автор на блога за пътешествия "Моето пътуващо аз".  

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X