Напишете дума/думи за търсене

Лили от Lipodve: Има толкова много не "страшни" десерти (+рецепти)

Лили е невероятна! При това в истинския смисъл на думата. Тя е млада и е зъболекар, но готви като професионалист и снима също като такъв. Лили е нашето откритие на прага между два сезона и сме сигурни, че ако имате нужда от вдъхновение по което и да е време на годината, на нейния адрес https://lipodve.blogspot.com/ ще го откриете. Потърсете Лили, ако искате нещо ужасно вкусно, от което няма да ви е гузно да си хапвате по две....

Лили, ти си зъболекар. Това е невероятно за човек, попадал веднъж в блога ти, където вкусните рецепти и добрата фотография са си заформили една великолепна симбиоза. Разкажи повече за себе си и за това как готвенето се настани до зъболекарския стол.
От дете не съм искала да бъда нищо различно от доктор, обаче пък много преди изобщо да реша, че ще уча дентална медицина, се запалих по готвенето. Едно от първите по-сложни неща (поне тогава ми се струваше сложно) беше кекс с шоколадова глазура, поръсен с кокосови стърготини. Бях на 14-15 години. С брат ми го опитахме и се оказа адски вкусен, та изядохме половината. Аз бях много учудена, защото не бях много наясно какво точно правя, а то пък взе, че се получи! И оттам пламна малко по малко обичта ми към готвенето. Главен виновник за това е майка ми, тя готви невъобразимо вкусно и вкъщи винаги е имало домашно приготвена храна. С нея може да застанем една до друга и да приготвяме една и съща рецепта, да правим всичко едно към едно, но в нейната тава ще е 2 пъти по-вкусно, отколкото в моята... Магия! И така с течение на времето аз се настаних до зъболекарския стол, в едната ръка – с огледалцето, в другата – с миксера. Най-голямо удоволствие обаче ми носи храната, когато я приготвям за някого, който я обича колкото и аз.

Какво означава LIPODVE?
Lipodve означава Лили, просто трябва да го прочетеш ей така: ЛИ По Две
(ли х 2 = лили).

Твоите рецепти носят здравословен вкус. Откога се зароди твоят пиетет към здравословното хранене?
Може би преди повече от 6-7 години, въпреки че възгледите и вярванията ми са коренно различни в момента. В блога има някои рецепти със заглавия „ Здравословно еди какво си“, което в момента не покрива критериите ми за здравословна храна по никакъв начин, но пък е част от трансформацията, така че няма проблем, важното е, че с малки крачки съм си извървяла пътя и съм стигнала дотук, а няма връщане назад.

Какви принципи на здравословното готвене спазваш?
Нямам микровълнова печка, нито фритюрник или разни други такива уреди за готвене. Имам фурна и печка с газови котлони и приготвям всичко, което е възможно сама, вместо да го купувам опаковано, замразено или консервирано. Не загрявам мазнините много, ако искам да сготвя нещо на по-висока температура, ползвам олио от авокадо. Също така ползвам пресни натурални и чисти продукти. Това е, нищо специално.

Много хора, които искат да са здрави и във форма, считат, че трябва да се откажат от тестото и от сладките неща. Какви алтернативи може да им предложиш?
Аз не вярвам в това и не съм отказала нито тестото, нито сладкото, просто съм спряла да използвам някои от главните им съставки и съм ги заменила с други, които са полезни. Например пшеничено брашно не използвам, ползвам главно спелта, и то под всякаква форма – брашно, цели зърна, паста, мляко, ядки, пукана спелта, сейтан, грис, квас от спелта и т.н. Спелтата е нещо суперполезно, а глутенът в нея е много по-различен от този в пшеницата, протеиновата матрица е в пъти по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима. Други готини брашна, които ползвам, са камут, ръжено, брашно от теф, лимец също ползвам, но много рядко.
Друго нещо е тръстиковата захар. Вече не хапвам нищо, което в съдържанието си има такава захар. Единствените подсладители, които слагам в десертите, са кокосова захар, сироп от агаве, мед и фурми. Има толкова много здравословни и не „страшни“ десерти, човек трябва само малко да се поинтересува и да експериментира.
А за да си във форма и да си здрав, е необходимо просто да си набавяш всичко, от което тялото и мозъкът ти имат нужда, за да функционират правилно, количеството да не е прекалено и да дадеш повече време на организма да преработва храната и да извлича това, което му трябва. Всичко в комбинация с някакъв спорт води до прекрасни резултати и човек се чувства щастлив.

Скъпо ли е да се храним здравословно? Би ли дала за пример някоя лесна и евтина рецепта, която всеки може да си приготвя често у дома?
Според мен не е скъпо, а пък и по-безценно нещо от здравето няма, така че и да е скъпо, пак не е! Зеленчуците са доста по-евтини от месото например.
Една рецепта, която много обичам да си приготвям и правя често, е нахутена палачинка с „разни работи“:
• 60 г нахутено брашно • около 100 мл мляко от спелта (може да замените с друго по ваш избор) • ? ч.л. сол • черен пипер • ? ч.л. куркума • 1 ч.л. зехтин + още една за тигана

Сложете всичко в купа и забъркайте смес с гъстота за дебели американски палачинки. Ако се налага, добавете още мъничко мляко, докато получите желаната гъстота.
Изсипете цялата смес в средно загрят тиган с лъжичката зехтин и печете около 2-3 мин всяка страна.
А „разните работи“ може да са всякакви: аз най-много обичам да я намажа с домашна маслинова паста, отгоре слагама задушен с мъничко зехтин и балсамов оцет праз лук, ? намачкано авокадо с лимон, чери доматчета и листенца пресен босилек.
Мисля, че ако го сметнем, няма да излезе повече от 2.50 лв., и то заради авокадото, но всеки може да гарнира с каквото пожелае. Получава се една прекрасна пълна с нутриенти и цветна вечеря.

Имаш ли рецепта, която се е появила вследствие на грешка?
Да, едни кокосови бонбони се превърнаха в гранола, това стана най-вкусната гранола. Винаги имам пълен буркан вкъщи, много хора вече я опитаха и резултатът е 100% „ммм“!

Без какви подправки не оставаш в кухнята?
Без риган и босилек! Босилек имам пресен, сух и замразен винаги. Също много обичам да слагам за‘атар и чубрица в хляба.

А ако ти дойдат неочаквани гости, какво ще приготвиш?
Хмм... ами ще приготвя едни бързи спагети със сос от авокадо, пасирано с малко босилек, и запечени на тиган орехи, отгоре ще добавя чери домати, запечени на тиган в малко зехтин, а накрая ще поръся с магданоз и малко чили.

Следващото ти кулинарно предизвикателство?
Eдно „сирене“ от Irish Sea Moss и един пастет от розова кладница!

Хляб от спелта, ръж и теф с квас

необходими продукти:
1ч.ч. квас от спелта
250-300 г пълнозърнесто брашно
от спелта
250-300 г пълнозърнесто брашно от ръж
около 100 г брашно от теф
1 с.л. сол
1 с.л. зехтин
вода
брашно от спелта или ръж за доомесване
и оформяне след втасването

начин на приготвяне:
1 В дълбок съд сложете брашната и солта.
2 Изсипете кваса и с помощта на шпатула или дървена лъжица бъркайте докато получите едри мокри трохи.
3 Добавете вода, така че да получите леко лепкаво тесто, но все пак да може да се отделя от стените на съда.
4 Не го месете прекалено много и не натискайте силно, целта е да оформите тестото, без много да си играете с него.
5 Махнете тестото от купата и намажете дъното и стените ѝ със зехтина, за да може после лесно да извадите тестото и то да не залепне.
6 Върнете тестото обратно и покрийте купата с влажна кърпа.
7 Оставете да втаса за 3 часа.
8 След като втаса изсипете тестото върху набрашнен плот и без да го месите излишно просто внимателно оформете желата форма на хляба.
9 Преместете в избрания от вас съд, в който ще опечете хлебчето, като предварително го покриете с хартия за печене.
10 Покрийте с кърпата и оставете
настрана, докато фурната загрява.
11 Печете в предварително загрята на 220-230°С фурна около 35-40 мин или докато хляба не се надуе и разпука хубаво.
12 Извадете хляба от фурната и преместете върху решетка да изстива.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X