Напишете дума/думи за търсене

Лили от Lipodve: Има толкова много не "страшни" десерти (+рецепти)

Кокосова гранола

необходими продукти:
15 г сусам
100 г слънчоглед
500 г „овесени“ ядки от спелта
ядката от 1 кокосов орех
20 фурми, почистени от костилките
40 г ядков тахан по ваше желание (орехов, фъстъчен, сусамов...)

начин на приготвяне:
1 Настържете кокоса на едро и блендирайте заедно с фурмите
2 Изсипете в купа, добавете всички останали съставки и разбъркайте хубаво с дървена лъжица, може и с ръце.
3 Изсипете гранолата в тава покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 30-35 мин или докато придобие приятен загар.
4 Не забравяйте да разбърквате от време на време, така че всичко да се опече равномерно.
5 Оставете да изстине напълно и съхранявайте в буркан.

Най-вкусните лешникови бонбони

необходими продукти:
за 30 броя

100 г лешникова паста*
ванилия
180 г фурми меджул без костилки
40 г ситно нарязан черен шоколад 80% какао
25 г сурови орехи, може да замените с други ядки по ваш избор

начин на приготвяне:
1 В купа изсипете лешниковата паста и ванилията.
2 Блендирайте всички останали съставки, докато се получи лепкаво тесто.
3 Изсипете тестото при лешниковата паста и смесете много добре с ръце.
3 Направете бонбони с желаната големина и съхранявайте в хладилник.

Орехов кекс с тиквен фростинг


необходими продукти за кекса:
240 г пълнозърнесто брашно от спелта
60 г смлени орехови ядки
150 г кокосова захар
щипка сол
2 ч.л. сода за хляб
ванилия
сока от 1 лайм или 1/2 лимон,
може да настържете и кората
275 мл мляко от спелта
65 мл зехтин

за фростинга:
450 г пюре от печена тиква*
155 г мед
1 с.л. кокосово масло
35 г какаова маса
40 г какао
20 г кокосово брашно

*Нарежете тиква на големи парчета и сложете във фурната на 220°С да се опече, след което премахнете кората и я намачкайте с вилица, за да стане на пюре.


начин на приготвяне:
кекса:
1 В купа сложете брашното заедно с орехите, кокосовата захар, содата солта и ванилията.
2 Добавете сока от лайм, млякото и зехтина и разбъркайте с кухненска тел, докато смесите всичко добре.
3 Изсипете сместа във формичка с диаметър 20-22 см, която сте покрили с хартия за печене, и печете в предварително загрята на 175°С фурна около 30-35 мин, или докато клечка за зъби излезе суха.
4 Оставете за 10-15 мин във формичката да се охлади леко и после преместете върху решетка и оставете настрана да се охлади напълно

фростингa:
1 Сложете горещата тиква в купа, добавете меда, кокосовото масло и какаовата маса и бъркайте докато маслото и какаовата маса се разтопят и се получи хомогенна смес.
2 Добавете кокосовото брашно и какаото и разбъркайте отново
3 Оставете да се охлади леко за десетина минути.

сглобяване:
След като кексът е напълно изстинал, го преместете в подходяща чиния и разпределете крема равномерно отгоре. Поръсете с настъргани орехи, ако желаете, и сте готови да се насладите!

Веган кекс

необходими продукти:
1.5 ч.ч. брашно от спелта
1 ч.ч. кокосова захар
1/4 ч.ч. хубаво тъмно какао
1 ч.ч. мляко от спелта
6 с.л. зехтин
1 ч.л. сода за хляб
сока от половин лимон
кората от половин лимон
шипка сол
по желание добавете ядки, парченца шоколад, горски плодове, или пък един шот еспресо, за да подсилите шоколадовия вскус

начин на приготвяне:
1 В дълбока купа сложете всички съставки (брашното, захарта, какаото и млякото, премерени с една и съща чаша).
2 Разбъркайте с вилица или шпатула,
докато всичко се смеси добре.
3 Изсипете в кексова формичка и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 35-40 мин, проверете с клечка за зъби дали
не трябват още 3-4 мин.
4 Оставете да се охлади и нападайте.

Ябълкови курабийки

необходими продукти:
400 г ябълково пюре
75 г разтопено кокосово масло
115 г кокосова захар
70 мл сироп от агаве
40 мл мляко от спелта
ванилия
2 ч.л. сода
460 г пълнозърнесто брашно от спелта

начин на приготвяне:
1 В дълбока купа сложете всички съставки освен брашното.
2 Разбъркайте добре,
така че всичко да се смеси.
3 Добавете брашното и с помощта на дървена лъжица или шпатула бъркайте, докато цялото брашно се усвои и получите лепкаво гъсто тесто.
4 С 2 лъжици оформете курабийките в тава покрита с хартия за печене. Гребнете от тестото толкова колкото искате да бъдат големи сладките, може да ги направите много големи и много малки, по всякакъв начин ще станат.
5 Печете в предварително загрята на 170°С фурна около 25-30 мин, или докато не бухнат леко и краищата им потъмнеят леко.
6 Извадете от фурната и преместете върху решетка да изстинат. Съхранявайте в кутия.

Още от здравословните и вкусни идеи на Лили ще откриете на https://lipodve.blogspot.com/

За още вкусни предложения, практични съвети, срещи с кулинарни блогъри и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X