Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме авокадото да узрее по-бързо

Има начини, чрез които авокадо ще узрее само за един ден или дори няколко минути, но някои от тях могат леко да променят първоначалния му вкус.

Авокадото е една от най-вкусните и здравословни храни, които трябва редовно да включваме в диетата си.
Повечето хора визуално разграничават само две от неговите разновидности, но вариациите на този плод са около 900.

Той има много почитатели, тъй като притежава гладка, кремообразна текстура и приятен аромат, който върви добре с други продукти.

По отношение на хранителната стойност той е един от най-големите източници на енергия, тъй като има високо съдържание на незаменими мастни киселини, протеини и антиоксиданти.

Единственият му недостатък е, че понякога е трудно да се разбере правилната му степен на зрялост и дали е готов за употреба.

Авокадото обикновено се продава леко незряло, така че може да ви е полезно да научите някои методи за ускоряване на процеса на зреене.

Метод 1: в микровълновата
Обикновено узряването на авокадо може да отнеме няколко дни, в зависимост от това колко зелено сте го закупили.
Ако обаче трябва да приготвяте нещо скоро с него, може да „узрее” в микровълновата само за няколко минути.

Преди да започнете, трябва да имате предвид, че този метод може леко да промени естествения вкус на плода.
С вилица прободете авокадото няколко пъти от всички страни. Поставете го върху чиния със салфетка или пластмасов капак, за да не се взриви в микровълновата. Изберете програма за 30 секунди и ако плодът не е достатъчно мек, задайте още 30 секунди. Изчакайте авокадото да се охлади леко и го нарежете.

Метод 2: в алуминиево фолио

С помощта на алуминиево фолио може да ускорим и узряването на авокадото само за няколко минути.
В този случай няма да използваме микровълновата, но ще затоплим авокадото във фурната при температура 200°C.

Увийте напълно авокадото. Сложете го във фурната за около 10 минути. Изчакайте, докато се охлади напълно, махнете фолиото и консумирайте с удоволствие.

Метод 3: в хартиена торба

Хартиена торба или опаковъчна хартия може да ускори съзряването на авокадото, тъй като тази материя задържа етиленов газ.
Този метод отнема повече време от предишните, но има предимството да запази аромата и всички свойства на плода.
Поставете авокадото в хартиена торбичка без дупки. Към авокадото прибавете ябълка или зрял домат, за да увеличите производството на етилен газ. Затворете торбата и я съхранявайте при температура от 18 до 24°C. След около два дни авокадото ще е готово за употреба.

Метод 4: във вестник
Увийте неузрелите плодове в парче вестник и го поставете на топло място, например в изключена, но още гореща фурна. Оставете го за няколко дни или докато стане меко.

Как да направим узряло вече нарязано авокадо
Ако погрешно нарежете неузряло авокадо, не забравяйте да приложите на практика този любопитен трик, преди пулпата му да стане кафява.
Преди да увиете плодовете във фолио, поръсете пулпата с малко лимонов сок. Не махайте костилката и обвийте авокадото с прозрачно фолио. Поставете го в хладилника и го дръжте до достигане на желаната степен на зрялост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X