Напишете дума/думи за търсене

Следвайте тези правила и орхидеите ще цъфтят през цялата година

Всички знаят, че орхидеята е доста капризно растение и изисква щателна грижа. Може да постигнете многократен цъфтеж, ако сте наясно с всички фактори, които допринасят за това и спазвате определен режим на грижа. Тогава цъфтежът на орхидеите ще продължи от 2 до 6 месеца. А някои видове - фаленопсис или ванда, могат да цъфтят през цялата година.

1. Разберете възрастта на орхидеята
Ако сте закупили нецъфтящо растение, може би тя все още е твърде млада. Различните видове орхидеи цъфтят на възраст от 1,5 до 3 години.
За да определите, че орхидеята е достатъчно стара, трябва да изчислите броя на издънките. Едно растение, готово за цъфтеж, трябва да има от 5 до 8. Ако орхидеята цъфне по-рано - това невинаги е добре. Твърде младото растение може да няма достатъчно сили, за да се възстанови от цъфтежа и орхидеята може да умре.

2. Не местете саксията
Придвижването за орхидеята е истински стрес и реагира по отношение на светлината. Ето защо, ако има нужда от пренареждане на саксията, е необходимо да се постави от същата страна към източника на светлина, както е била преди. Не премествайте орхидеята по време на поливане. Движението оказва неблагоприятно влияние върху растежа на цветето, особено в момента на появата на стъбло.

3. Обърнете внимание на корените
Корените на орхидеите участват активно в процеса на фотосинтеза, така че е важно да се гарантира, че те имат достатъчно светлина. Вместо керамични саксии, по-добре е да използвате пластмасови прозрачни контейнери с голям брой дренажни отвори.
Не се препоръчва да се вземат контейнери с гофрирани стени за засаждане на това цвете, тъй като корените му имат особеността да растат до неравна повърхност. Освен това острите ръбове и елементи могат да наранят кореновата система, което ще навреди на цялото растение.

4. Внимавайте с осветлението
Слънчевата светлина е много важен фактор, влияещ на цъфтежа на орхидеите. Без пълен дневен час (10-12 часа на ден), тези растения няма да цъфтят. Затова през есента и зимата, когато има много малко естествена светлина, цветята трябва да бъдат осветени с фитолампи. Те дават много ярка светлина, без да изсушават въздуха около цветята.
Ако орхидеята е освободила цветното стъбло през есента или зимата, тогава трябва да се внимава, че не умира поради кратките дневни часове. Без осветяване цветното стъбло може да спре да се развива или изсъхва.

5. Осигурете толеранс за температурата

Катализаторът за цъфтежа на много видове орхидеи е малка разлика между показателите за дневна и нощна температура. Следователно, за да цъфти орхидеята, през нощта температурата трябва да бъде с 4-6 ° C по-ниска, отколкото през деня. Разбира се, създаването на такива условия през цялата година може да бъде проблематично. Но от края на пролетта до началото на есента орхидеите могат да се държат на открито, където температурната разлика се постига естествено.
В по-хладно време, когато цветята вече трябва да живеят у дома, стаите с орхидеи трябва да се проветряват. Това трябва да се прави много внимателно, тъй като тези растения много се страхуват от течение.

6. Поливайте правилно орхидеята
Поливайте орхидеята след изсушаване на почвата - това ще направи възможно избягването на гниене на корените. След като орхидеята избледнява, поливането трябва да се намали с около месец.
В природата след цъфтежа орхидеите започват да
отделят „семена”, които трябва да летят в различни посоки в продължение на няколко километра. Това е възможно само в сухи периоди, но не и в дъждовния сезон. Ето защо е необходимо да се осигурят на орхидеята условия, максимално близки до естествените - тогава цветето ще расте здраво и често ще цъфти.
Преди и по време на цъфтежа орхидеята се нуждае от по-интензивно поливане от обикновено. По време на периода на покой екземплярите с твърди листа и псевдобулби трябва да се поливат според основния принцип (на 10-12 дни).

7. Овлажнявайте въздуха около растението
Друго важно условие за цъфтежа е влажността на въздуха. Ако не е достатъчно, орхидеята може да спре да расте или неотворени пъпки и цветя върху нея преждевременно да изсъхнат.
За да увеличите влажността в помещението, където расте орхидеята, може да поставите чиния с вода до цветето. Също в много сухи периоди (когато отоплението е включено в къщите), растението трябва да се пръска. Подходящата влажност за орхидеи е от 60% и повече.

8. Изберете правилния тор
За хранене на орхидеи се препоръчва използването на съединения на основата на фосфор и калий, тъй като те стимулират появата на цветни пъпки. Използването на такива торове осигурява формирането на здрави и силни цветя в растението.

9. Не се страхувайте да „уплашите“ растението
Понякога за да накара орхидея да цъфти, тя трябва да организира малко стрес. Случва се така, че всички условия за цъфтеж са изпълнени, а цветето упорито не иска да краси дома ви. Това понякога се случва, защото растението насочва всички сили към растежа на зелената маса. Един от начините за стимулиране на цъфтежа е да "шокирате" орхидеята: намалете поливането или преместете саксията с растението на по-хладно място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X