Напишете дума/думи за търсене

8 трика, които пречат на храната да залепва по тигана

Твърде малко са хората, които се захласват от кеф, докато мият чинии и съдове. Особено такива, които са твърде загорели и мазни.

Готвенето и чистенето на кухнята няколко пъти на ден отнема много време и енергия.

Предлагаме ви 8 ефективни хитрини, които ще помагат за избягването на загарянето на храната за съдовете, в които я готвите.

Добавете малко сол

Ако тиганът е направен от алуминий, храната изгаря по-лесно, защото е порест материал. За да предотвратите това, трябва да нанесете тънък слой олио и поръсете сол върху цялата повърхност.
Опитайте се да не прекалявате със солта, защото това може да влоши вкуса на храната. Ако усетите, че сте изсипали твърде много, отстранете излишъка със салфетка, преди тиганът да се загрее.

Използвайте ябълков оцет

Алуминият и другите порести материали трябва да бъдат „запечатани“, преди да започнете да готвите, така че храната да не залепва.
Добър вариант е дъното да се покрие с масло и след нагряване да се добави малко оцет.
Той се изпарява напълно на слаб огън, преди да започнете процеса на готвене.

Употребявайте натурално масло

Натуралното масло съдържа важни хранителни вещества за тялото, а мазните съединения улесняват готвенето, без да изгарят.
В зависимост от произхода си, маслото може да бъде източник на незаменими мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Намажете дъното на съда с чаена лъжичка масло, преди да готвите бъркани яйца, колбаси и крокети.
За да предотвратите изгаряне, не прегрявайте тигана и добавете щипка сол.

Забравете за метални шпатули и лъжици

Ако готвите в тиган с незалепващо покритие, не трябва да използвате метални лъжици или шпатули, защото те могат да повредят покритието и това ускорява износването.
Вместо това купете дървени шпатули, които не надраскват повърхността и следователно предотвратяват залепването на храната.

Не използвайте метални гъби

Телени гъби или прекалено твърди гъби могат да разширят порите в алуминиевите тигани и да надраскат покритието на незалепващите такива.
Използвайте меки гъби или четки, за да поддържате тиганите си в добро състояние.

Не съхранявайте тиганите един в друг

Ако имате тефлонови тигани, никога не ги съхранявайте един в друг. Този материал е много чувствителен към всяко докосване и може лесно да се повреди по време на такова съхранение.

Подсушете тигана преди съхранение

След като сте измили тиганите, оставете ги да изсъхнат на открито, преди да ги приберете в шкафа.
Остатъчната влага може да причини мухъл и в резултат храната може да започне да гори.

Винаги намазвайте тигана

Основният ключ за запазване на храната от залепване на тигана е винаги да намазвате дъното му с малко мазнина или масло.
Ако забележите, че тиганът отново е сух, добавете малко количество масло и бавно го разстелете по цялото дъно, като накланяте тигана.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X