Напишете дума/думи за търсене

Най-полезното упражнение за отслабване

По-голямата част от хората в развитите страни водят заседнал начин на живот, което води до затлъстяване и развитие на сериозни хронични заболявания. Много от тях обясняват това с факта, че нямат достатъчно време и пари за персонален треньор във фитнес центровете.

В такива случаи на помощ се притичва доброто класическо ходене.

То е най-старата и носеща здраве форма на физическа активност. Може да се практикува на всяка възраст и при всяко здравословно състояние. Вашето тяло ще ви каже колко време трябва да ходи и с какви темпове, за да отслабнете и да подобрите състоянието на тялото. Освен това ходенето ще предотврати износването на ставите, ще подобри обмяната на веществата и е отлична профилактика на много заболявания.

Какви са ползите от ходенето?

Учени от Лондонската школа по икономика и политически науки наскоро проведоха проучване, което призна ходенето като един от най-добрите превантивни методи за борба със затлъстяването. Те смятат, че редовното ходене може да бъде много по-полезно от тренировките във фитнес залите.

Проучване на въздействието на различни тренировъчни комплекси върху здравето на 50 000 души над 13 години ясно демонстрира, че тези, които ходят пеша ежедневно, са много по-слаби от хората, които спортуват на симулатори или практикуват силови упражнения.

Медицинските експерти свързват ходенето с намален риск от много нарушения на тялото:

- наднормено тегло и затлъстяване;
- диабет;
- сърдечносъдови заболявания, хипертония;
- депресия и повишена тревожност;
- болест на Алцхаймер и сенилна деменция;
- хормонални нарушения, артрит;
- ПМС и менопауза симптоми;
- хронична умора;
- онкологични процеси.

Особено впечатляващи резултати при ходене били наблюдавани при три групи от населението, на които е особено трудно да се борят с наднорменото тегло: жени, хора над 50 години и такива с ниски доходи. Активното ходене, в продължение на поне 30 минути на ден, довело до значително намаляване на размера на талията, намален индекс на телесна маса и подобрени показатели за здравето. Хубав бонус от ходенето е, че може да го практикувате по всяко време, в ежедневни дрехи и удобни обувки и е напълно безплатно.

Шест причини да започнете да ходите пеша

1. Подкрепя здравето - дейностите на открито помагат за балансиране на хормоните на стреса, които повишават апетита и телесните мазнини, подобряват психичното здраве и изгарят ефективно калориите.

2. Ниското натоварване на ставите е най-безопасната форма на обучение за хора с хронични заболявания, възрастни хора или такива със значително наднормено тегло. Ходенето подобрява кръвообращението, възстановява ставната тъкан и намалява възпалението.

3. Подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове - ходенето 5 дни в седмицата в продължение на 30 минути, намалява риска от коронарна болест на сърцето с 19%, предпазва и укрепва кръвоносните съдове, предотвратява инфаркти и инсулти.

4. Подобрява настроението и се бори с депресията - дори по време на бавна разходка се произвеждат ендорфини - „хормони на радостта“ и добро здраве. Кожата абсорбира слънчевите лъчи и произвежда витамин D, който ще бъде допълнително засилен от подобрения метаболизъм. Ходенето забавя процеса на стареене и удължава младостта.

5. Предотвратява костните заболявания - спира загубата на костна плътност, намалява риска от фрактури, развитие на остеопороза. Жените след менопауза, които практикуват ходене, намаляват риска от фрактури на тазобедрената става с 40%.

6. Не изисква специално оборудване и финансови разходи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X