Напишете дума/думи за търсене

Риск от какво причинява седенето по 8 часа на ден

Седите ли за дълги часове всеки ден, работейки на бюро или гледайки телевизия? Тогава сте изложени на риск от депресия.

Изследването на Lancet Psychiatry в Обединеното кралство установило по-голям риск от депресия при младежи заради дълги часове на седене и по-малко физическа активност.
60 минути ходене или всяка друга лека активност ежедневно при деца на 12-годишна възраст може да намали риска от депресия с 10%, когато те станат на 18 години.

Изследователите забелязали, че 60 минути без движение всеки ден при деца на възраст 12, 14 и 16 години водят до депресия 1.1%, 8% или 10.5% от времето, когато те ще навършат пълнолетие.
По-голямото количество заседнало двигателно поведение и през трите възрасти повишава общия резултат на депресия с 28,2% до 18-годишна възраст.

Увеличаването на леката физическа активност ежедневно и през трите възрасти понижава резултата от депресия съответно с 9,6%, 7,8% и 11,1%.

Авторите на изследването подчертават, че невинаги интензивната физическа активност е полезна за психичното здраве. Вместо това всяка лека дейност, която може да намали часовете на седене, със сигурност подобрява както физическото, така и психическото здраве.

Аарон Кандола и неговият екип провели това проучване върху подрастващите, защото продължителното седене може да доведе до отрицателни резултати от психичното здраве при порасналите индивиди.

Едно такова проучване изследва връзката между депресията и цялостното време на седене и физическата активност при възрастни от Южна Корея.
Резултатите показали, че седенето в продължение на 8 часа и повече е свързано с по-висок риск от мащабно депресивно разстройство.

Но това ново британско проучване е категорично, че не само възрастните и работещото население, което седи дълги часове, са предразположени към депресия, но и юношите също.

Как продължителното седене причинява депресия, все още не е ясно.

Изследователите казват, че има нужда от повече надлъжни изследвания, за да се измери дългосрочното въздействие на заседналия ни начин на живот и точния механизъм на депресия, причинен от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X