Напишете дума/думи за търсене

5 мощни антиоксиданта за здравето на очите

Очите ни са един от основните органи, които ни позволяват да възприемаме много от света около нас. Ето защо е важно да ги поддържаме здрави и да правим редовни очни прегледи. Балансираната диета ще помогне да се подобри състоянието им и да се предотврати развитието на очни заболявания.

Задължително е в диетата да се включат храни, съдържащи антиоксиданти. Проучванията показват, че цинкът, витамините Е и С, лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на очни заболявания. Повечето от хранителните вещества могат да бъдат получени от храната.

От какво имат нужда нашите очи

1. Цинкът, който осигурява здравословни фибри на очите, намалява прогресията на различни очни заболявания. Допустимата дневна доза варира от 40-80 mg. Цинкът се намира в меса, морски дарове, зеленчуци, бобови растения, гъби, спанак, пшеничен зародиш, семена и ядки.

2. Зеаксантин и лутеин - каротеноиди с мощен антиоксидантен ефект. Тези съединения имат способността да филтрират синьото, което предпазва рецепторите на ретината от увреждане. Лутеинът и зеаксантинът се намират в яйцата, чушките и зеленолистните зеленчуци. Няма конкретни препоръки относно дневния прием, експертите съветват да се спазва средната норма - 30-40 mg на ден.

3. Витамини Е и С имат антиоксидантни свойства и участват в синтеза на колаген, структурен протеин. Витамин Е е мастноразтворим, предотвратява увреждането на свободните радикали на ретината, препоръчителната дневна доза е 10 mg.

Човешкото тяло не е в състояние да синтезира витамин С самостоятелно, следователно диетата трябва да съдържа храни, съдържащи този витамин (главно пресни зеленчуци и плодове), оптималната дневна доза е 90 mg.

Балансираната диета, включително използването на храни с антиоксиданти, ще помогне не само да подобри зрението, но и да подобри цялостното здраве. Важна е и профилактиката на заболявания на очите, затова редовно дайте почивка на очите (оптималните почивки са 20 секунди на всеки 20 минути) и своевременно правете профилактика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X