Напишете дума/думи за търсене

Ако детето има физически недостатък

Казват, че децата са жестоки, но всъщност тийновете могат да бъдат по-жестоки и от тях. Ако синът или дъщеря ви има някакъв физически недостатък, рано или късно ще се намери някой "доброжелател", който ще го/я унижи пред всички останали. При това ще го направи с огромно удоволствие, защото това ще го накара да се чувства готин, че се е осмелил "да каже на някого истината в очите". Също така ще си втълпи, че подигравката му дава власт.

Добре е вашият пубер да е подготвен за подобни ситуации. Измислете как самият той/тя да успява понякога да иронизира недостатъка си. Ако го прави свободно и пред съучениците си, никой няма да успее да го/я унижи. Обидите важат само, ако има обидени.

Освен това всички харесват хора със самоирония и от "оня пич с кривия нос" синът ви ще стане "оня пич с якото чувство за хумор". Тренирайте всякакъв род смешки по темата, без обаче да става болезнено за вашия син или дъщеря. Трябва сами да усетите къде е границата между това да го/я научите да поставя броня, изтъквайки самият/ата той/тя своя недъг и това да го/я карате да се чувства още по-безпомощен/а, защото не е като останалите.

Не го/я сравнявайте с другите - понякога може да ви се иска да кажете "Но пък ти си толкова по-умен/а от тях!" Може да ви се струва като комплимент, но в главата на тийна влиза като: "Нищо че си грозен/а, поне си умен/а!" Целта е да знае, че е като всички други, защото всеки има някакъв недостатък. Просто при повечето хора той не е видим с просто око.

Ако може да се помогне за проблема на вашия тийнейджър, първо разберете дали той иска да го премахне. Втурнете ли се амбициозно да премахвате физическия недостатък, вие давате сигнал на детето си, че се срамувате от него. Дори да му кажете, че го правите, за да се чувства той/тя по-добре, ще останете неразбрани. Ако той/тя има желание да подобри външността си, съдействайте, в противен случай не правете нищо. Понякога те не искат си помогнат, защото са изпаднали в дълбоко самосъжаление или просто защото обичат да са наопаки. Да работите върху самосъжалението е едно, да отстранявате външен недъг - нещо съвсем различно.

Като цяло не позволявайте на сина или дъщеря си да се взира в недостатъка си и акцентирайте изцяло вниманието върху интелектуалните му/й способности и всичко онова, в което е страхотен/а. Ако постигнете едно здраво и приятно самочувствие у него/нея, той/тя сам/а ще неглижира всички забележки по посока на физическия проблем.

Детето краде. Може би му липсва внимание

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X