Напишете дума/думи за търсене

Как да ползваме витамин С, за да блесне кожата на лицето

Говорили сме за невероятните ползи от витамин С за нашата кожа. Днес ще ви припомним някои от тях, както и ще научим подробности около правилното и ефективно ползване на витамина върху лицето ни.

„Витамин С е мощен антиоксидант, който изсветлява тъмните петна, изглажда фините линии и, което е важно, извлича свободните радикали от околната среда, замърсяването и ултравиолетовите лъчи“, казва д-р Сара Хоган, дерматолог в медицинския център на UCLA, Санта Моника. С течение на времето тези свободни радикали могат да увредят кожата, което води до преждевременни признаци на стареене, и да увеличат риска от рак на кожата. Така че защитата срещу UV увреждане с антиоксидант и, разбира се, с ежедневна SPF грижа, е важна.

Не всички продукти с витамин С обаче са създадени еднакви. Някои от тях може да бъдат дразнещи и със специални характеристики за използване. Важно е да прочетете етикета на продукта и да знаете с какво всъщност разполагате, особено ако имате чувствителна кожа.

Така че, преди да започнете да търсите продукти с витамин С за лицето си, надникнете в тези експертни съвети.

1. Използвайте серумите с витамин С сутрин

Със сигурност няма закон срещу употребата на продукти с витамин С вечер, но може да се възползвате максимално от тях в сутрешната рутина. „Като цяло продуктите с витамин С трябва да се прилагат сутрин, когато UV лъчението е най-силно“, казва д-р Хоган.

Тъй като витамин С става по-малко ефективен, когато е изложен на светлина, е важно да му дадете време да се абсорбира в кожата ви, преди да излезете навън. Не е нужно да чакате точно определено време – трябва просто да попие добре.

2. Използвайте продукти с витамин С в правилния момент от вашата рутинна грижа

Точният момент да използвате продукта си зависи от това за какъв продукт става въпрос, обяснява д-р Хоган. Ако е серум, трябва да го сложите върху чиста, прясно почистена кожа, но преди да овлажните. Ако се съдържа в хидратиращия ви крем, ползвайте го в края на вашата рутина.

3. Използвайте подходящата концентрация на витамин С за вашия тип кожа

Различните продукти могат да съдържат голямо разнообразие от концентрации на витамин С. Като цяло те варират от под 5% до 30% и тази съставка може да има различни ефекти при различните концентрации. Жените със суха или чувствителна кожа да се придържат към по-ниски концентрации, около 5%, които са по-малко склонни да дразнят. Но тези с по-мазна кожа или с по-сериозни проблеми с пигментацията, могат да се справят с по-високи концентрации. Имайте предвид, че ефектите се забелязват след употребата на 20%-ови субстанции, така че обикновено няма нужда да опитвате с по-силни.

4. Витамин С не бива да се ползва с някои съставки

Витамин С обикновено е доста безопасен и се понася добре, но ако имате чувствителна кожа, той може да предизвика леко щипане - особено ако го използвате близо до ексфолианти или киселини. Единствената съставка, от която трябва да се пазите, когато използвате витамин С, е бензоил пероксидът, който може да окисли витамин С и следователно да го направи по-малко мощен, казва д-р Хоган. Разбира се, може да използвате и вашите продукти с бензоил пероксид, само не в същата част от вашата рутина като витамин С. Опитайте да използвате витамин С сутрин, а бензоил пероксид вечер, или да ги разпределите в различни дни.

5. Можете да използвате витамин С с ретинол, но бъдете внимателни

В миналото се смяташе, че на всяка цена трябва да избягвате употребата на продукти с витамин С заедно с ретиноиди. И това все още е вярно донякъде. Те работят най-добре в различни среди на кожата, така че използването им едновременно може да направи и двете по-малко ефективни. Тъй като те могат да имат сходни ефекти върху кожата, експертите все още не препоръчват използването на тези две съставки заедно, казва д-р Хоган. Използването им в една и съща част от вашата рутина може да предизвика дразнене, но е добре да ги използвате в един и същи ден по различно време. Експертите обикновено съветват използването на продукти с витамин С сутрин и ретиноиди преди сън.

6. Уверете се, че съхранявате вашите продукти с витамин С правилно

В локалните продукти за грижа за кожата витамин С е чувствителен към светлина и въздух. „Когато е изложен на тези фактори, той се окислява до дехидроаскорбинова киселина, която е по-малко стабилна и по-малко ефективна“, обяснява д-р Хоган. Така че тези продукти трябва да се съхраняват в непрозрачни контейнери, които са или ограничаващи въздуха, или херметически, казва тя, като безвъздушна помпа, а не бутилка с капкомер, която изисква да бъде отворена докрай.

9. Не се ограничавайте до серуми

Най-често срещаният начин за получаване на витамин С в рутината за грижа за кожата е в серума. Но не е нужно да се ограничавате! Ако предпочитате да не добавяте допълнителна стъпка към режима си, знайте, че можете също така да получите витамин С в почистващи препарати, овлажнители, ексфолианти и дори слънцезащитни продукти, казва д-р Хоган. Има и специални прахообразни форми, които сами да забъркате с друг продукт и да имате пресен витамин С за своята сутрешна грижа за кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X