Напишете дума/думи за търсене

Сутрешна тъга - защо се случва?

Много хора казват, че първото нещо, което изпитват сутрин, е тъга. Понякога чувството може да бъде особено тежко и дори може да е признак на голяма депресия. С напредването на деня човек ще започне да се чувства по-добре.

Сутрешната тъга се нарича още „сутрешна депресия“ или „дневна промяна на настроението“. Тя е различна от другите видове депресия. Основната й характеристика е, че се появява само през първите няколко часа от деня. В някои случаи сутрешната тъга не е пряко свързана с депресия, а по-скоро е следствие от други причини. В други ситуации това може да е не просто мимолетно чувство на тъга сутрин, а по-скоро да е част от по-тежко разстройство.

Според установеното от науката сутрешната тъга се дължи основно на един от трите фактора - депресия, лош сън и консумация на алкохолни напитки.

По отношение на първия сутрешната тъга е, когато симптомите на депресията са по-силни в началото на деня, веднага след като човек се събуди. Той може да се чувства незаинтересован, немотивиран и празен емоционално и тези чувства не отшумяват. С течение на деня обаче тези признаци могат да станат по-малко интензивни, въпреки че може да не изчезнат напълно.

Друга причина, поради която може да почувствате сутрешна тъга, се дължи на лош нощен сън. Може да сте спали малко и да не сте успели да се възстановите от предния ден.

Това чувство на тъга може да се появи и когато сте пили алкохол предишната вечер, преди да заспите. Първо, алкохолът ще има успокояващ ефект върху вас, но по-късно ще повлияе на цикъла на съня ви, прекъсвайки го през нощта. От друга страна, спиртните напитки също влияят негативно на нервната система и ще почувствате тези ефекти на следващата сутрин.
От всички различни причини за сутрешната тъга най-сложната е, когато това се дължи на депресия. Това е състояние, което изисква професионално внимание, защото може да е признак на разстройство или началото на такова.

Основни симптоми на сутрешна депресия

• Затруднено дишане или ставане от леглото. Клепачите ви могат да се чувстват тежки и тялото ви изглежда неспособно да се движи.

• Проблеми със заспиването през нощта или събуждането няколко пъти през нощта. Това може да е знак, че тялото ви произвежда повече кортизол през нощта, което означава повече нощна тревожност и проблеми с почивката.
• Хиперсомния. Някои хора изпитват нужда да спят повече от нормалното без видима причина. Това може да е симптом на депресия, въпреки че невинаги може да е така.

• Нередовни хранителни навици.
Яденето на твърде много или твърде малко храни, особено през нощта, може да е знак, че настроението ви не е такова, каквото трябва да бъде.


• Липса на концентрация.
Може да ви е трудно да се концентрирате върху ежедневните си задачи и да се опитвате да правите твърде много неща наведнъж, или може би имате проблеми със завършването на започнатото, дори и с прости задачи.

• Раздразнителност или чувство на разочарование.
Тези чувства са по-интензивни сутрин, но могат да продължат цял ден, въпреки че вероятно ще са по-малко интензивни.

• Загуба на интерес към нещата, които обикновено обичате да правите, и усещане за празнота.

Какво може да направите?
Ако това чувство на сутрешна тъга е много интензивно или често, може би си струва да отидете на лекар. Един на всеки пет души, които страдат от депресия, също има някакво нарушение на съня. Може да разберете и за друго здравословно състояние, което влияе на почивката ви.

Работата през нощта, особено ако включва много стрес, също може да предизвика сутрешна тъга. При тези условия може да претоварите тялото и ума си и резултатът е дисбаланс, който може да се прояви като тъга сутрин.

Ако нещо ви тревожи или ако постоянно изпитвате чувство на незаинтересованост и безнадеждност, може да се нуждаете от психологическа помощ. Колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-добре. Освен тези предложения е добре също така да култивирате добри навици за сън, като например лягане и събуждане по едно и също време всеки ден. Тези добри навици също могат да ви помогнат да си починете достатъчно.

Знаци, че душата ни е уморена и как да я излекуваме

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X