Напишете дума/думи за търсене

Връзката ви минава ли през етапа на чука и стената?

Романтичните връзки не са лесни. Поне така мислят някои хора. Често възникват проблеми, защото в една връзка има чук и стена, а партньорите все още не са го осъзнали.

И все пак те използват чука, за да се опитат да разрушат всички стени в отношенията си.

Какво се крие зад метафората на чука и стената?

Става въпрос за страха от загуба на емоционалната връзка с партньора. Трябва обаче да разберете, че колкото и да чукате по стената, трябва да уважавате пространството на взаимните отношения.

Във всяка връзка има промени и следователно корекции. Проблемите с чука и стената започват, когато не сте в състояние да се адаптирате към новите условия, като използвате неподходящи стратегии, за да се опитате да се върнете към по-ранен етап от връзката си.

Чукът и стената
Нека ви разкажа историята на Жана и Дамян. Всичко било безметежно между тях, докато в даден момент Жана не забелязала, че нейният любим е по-тих от обикновено и като цяло се държал малко странно от дни. Тя се притеснявала, че той е дистанциран. Когато обаче го попитала дали нещо не е наред, отговорът му бил „Не“.

Ситуацията не се подобрявала и Жана станала по-напрегната и изнервена с течение на дните. Дамян сякаш се отдалечавал все повече от нея и това я подлудявало. Той продължавал да я успокоява, че всичко е наред, че той просто е в такава фаза. Но тя не можела да разбере мълчанието му, защото за нея това означавало, че нещо не е наред в отношенията им.

Жана имала много въпроси. Защо Дамян има нужда да остава сам? Какво не е наред? Защо не е щастлив? Но нейната упоритост и постоянното й ръчкане правят нещатзаедно изглежда не разрешавало ситуацията. Работата била там, че Дамян се нуждаел от пространство и време за себе си, а половинката му просто не можела да го разбере.
Неразбирането на нуждите на партньора ви за лично време може да доведе до по-сериозни конфликти.

Несигурност

Жана се чувствала много несигурна, а това усещане било следствие от нейната интерпретация на поведението на Дамян. Тя просто не можела да разбере защо той се нуждаеше от време за себе си. Тъй като не можела да разбере ситуацията, тя решила да се опита да я поправи.
И така чукът и стената връхлетели във връзката на Жана и Дамян и довели до допълнителни конфликти, които станали по-трудни за разрешаване. За нея думите „време насаме“ или „пространство“ само означавали, че партньорът й се отдалечава от нея, което я карало много да се тревожи.

Постоянни изисквания
Жана не предоставила на Дамян необходимото му пространство, затова той започнал да изгражда по-голяма стена около себе си. Въпреки това, подобно на чук, тя започнала да се опитва да я събори. Всичко, което тя се пробвала да направи, било да намали разстоянието, което той бил поставил между тях.

Решението може да изглежда просто от външна гледна точка. Ако Жана промени стратегията си и предпочете да предостави на Дамян необходимото му пространство, може и да има естествена пренастройка във връзката.
Виждате как безпокойството и стратегията за справяне от страна на Жана само ощетяват връзката. Имайте предвид обаче, че това е вашата гледна точка като външен човек.


Чукът и стената - пространството е важно
Всички връзки преминават през етапа „влюбване“, където споделяте много дейности. Най-доброто определение за това усещане е – „Състоянието на човек, доминиран от оживено чувство към друг, когото той счита за най-голямото си богатство; с когото иска да бъде завинаги и когото биха защитили със собствения си живот, ако е необходимо“.
С течение на времето обаче всеки партньор трябва да възстанови част от личното си пространство. Може да иска да го използва, за да прекарва време с приятели или да осъществява дейности, които не включват партньора им.

Ако сте в период на преход между тези две фази, може да анализирате дали правите дейности, които не включват вашия партньор. Освен това трябва да разберете, че всеки от вас се нуждае от собствено пространство.

Разбира се, това не означава „Вече не обичам партньора си“ или „Връзката се охлади“. Всъщност е точно обратното, тъй като пространството е от съществено значение в интимните отношения. Това ще ви попречи да се чувствате в капан и по този начин няма да има чук и стена в живота ви заедно.

Всяка връзка е вселена и се проявява в това колко голяма или малка е нуждата от това пространство. Заради това може да се идентифицират двойки, които отлично поддържат малко лично пространство. Има и такива, които го правят с по-голямо функционално пространство. Зависи
къде намират баланс.

Във всеки случай трябва да се опитате да преодолеете съпротивата със стратегии, различни от тази на чука и стената.

Двойките, които правят това, остават завинаги във фазата на медения месец

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X