Напишете дума/думи за търсене

Кои недоготвени храни разболяват?

В днешно време хората все повече консумират сурови храни. Това се дължи на влиянието на азиатските и южноамериканските кухни. Въпреки това трябва да готвим правилно някои храни, за да предотвратим усложнения.

Консумирането на недоготвени храни понякога може да доведе до хранително отравяне, което може да бъде много рисковано.
Затова е добре да знаем кои видове храни трябва да се готвят добре и кои могат да причинят здравословни проблеми.

Готвенето е мярка за безопасност на храните

Една от функциите на готвене на храна, освен подобряване на органолептичните качества (вкус, миризма, консистенция, цвят – бел.ред.), е да убива бактериите. Подлагайки храните на високи температури, ние гарантираме, че живите организми, които ги обитават, се унищожават.

Това елиминира бактерии, гъбички или други микроорганизми, за които е доказано, че колонизират храносмилателния тракт и причиняват заболявания като салмонелоза.


Един от най-познатите примери е пастьоризацията на млякото. Тази течност се подлага на високи температури за кратко време, за да се гарантира, че е безопасно да се пие.
Този процес позволява на хората да държат мляко в кутия за дълго време, докато се консумира. Това гарантира липсата на патогенни микроорганизми.

Добре приготвените храни могат да помогнат за унищожаването на патогенни организми, които могат да причинят хранително отравяне и инфекции.

Внимавайте с месото
Месото е една от храните, които трябва да готвите старателно. Оставянето на пържола или котлет средно сурови във вътрешната част обикновено не е проблем.

Патогенни организми се намират на повърхността на тези храни. Следователно трябва само да приготвите добре повърхността, за да сте сигурни, че е безопасно за ядене. Каймата обаче е малко по-сложна.


Типичен пример са хамбургерите. При този тип продукти всяко месо е податливо да съдържа патогенни организми, както на повърхността, така и отвътре. Затова трябва да се уверите, че бургерът има вътрешна температура от 60 до 70°С.

Недопечените хамбургери са една от най-честите причини за хранително отравяне. Консумирането на слабо опечени кюфтета е реална опасност за здравето.

Рибата е друга рискова храна, ако не е приготвена достатъчно и по правилния начин
През последните няколко години консумацията на сурова риба стана популярна заради влиянието на азиатската култура. Суши веригите и други видове ястия, приготвени с този суров продукт, се размножиха.
За да се консумира обаче суровата риба, тя трябва предварително да бъде замразена. Този процес убива всички микроорганизми, които могат да присъстват в нея.

Според проучване, публикувано в „ Болести на водните организми“, най-опасният организъм в тези видове продукти обикновено е анисакис. Той се среща главно в бялата риба и замразяването е ефективен начин за унищожаването му. Доста често при рецепти, които включват сурова риба, се изисква включването на малко киселина, като сок от лайм.

Тази промяна на pH-то е друг тежък удар срещу микроорганизмите, които могат да живеят на повърхността. Но ако ще ядете прясна риба, която не е била подложена на замразяване, трябва да сте сигурни, че я приготвяте правилно.

Подобно е на това, което обяснихме с месото. Трябва добре да приготвите „сините” риби отвън и да готвите старателно бялата риба и отвътре.

Заключение относно недостатъчно сготвените храни
Консумирането на сурови или недоготвени храни може да представлява риск за здравето. Трябва да знаете откъде идва даден продукт и дали е бил замразен предварително. По този начин може да определите риска от консумацията му с непълен метод на готвене.

Трябва да бъдете особено внимателни с бургери и бяла риба, тъй като те са критични храни от гледна точка на хранителната сигурност.

Добра идея е да добавите някакъв вид киселина, за да промените рН-то на месото или рибата. По този начин гарантирате, че възможните патогенни организми, които ги обитават, умират.

Болести на червата: 6 основни симптома и препоръки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X