Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за отслабване, ако диетите не помагат повече

Според резултатите от проучвания на учени от големите американски университети само 1 от 5 души е успял да свали наднормено тегло, което е най-малко 10% от телесната му маса. Една от причините, поради които загубата на тегло е толкова трудна задача, е ефектът от платото. Това е явление, при което теглото спира да намалява въпреки всички полагани усилия.

Как да се преборим с него?

1. Вдигайте тежести

Силовите тренировки са по-малко ефективни при загуба на тегло, отколкото кардио еквивалентите им, но те помагат да се поддържа нивото на метаболизма, което е важно, когато сте на продължителна диета. Вдигането на тежести забързва метаболизма и не позволява на тялото да премине в режим на ниска консумация на енергия. Но не забравяйте да консумирате протеини след тренировка: мускулите ще станат по-силни и ще се освобождавате от допълните мазнини.

2. Променете калорийната стойност през седмицата

Когато сме на диета, нашите умни тела се адаптират към по-малки количества храна, намалявайки потреблението на енергия. С други думи, тялото се адаптира към новите условия на живот, запазвайки излишните килограми - в случай, че изобщо няма да има храна. А когато започнете да консумирате по-малко калории, тялото разбира, че решението му е правилно.

За да заблудите тялото, можете да използвате калорийните цикли. 2 дни в седмицата трябва да ядете около 1000 или 1200 ккал почти без въглехидрати, а през останалите дни да ядете 1500 ккал. Този трик няма да позволи на метаболизма да се забави и ще създаде необходимия дефицит на калории.

3. Яжте повече протеини и зеленчуци

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати се смятат за най-добрата стратегия за намаляване на теглото. Протеините и фибрите ни карат да се чувстваме сити и увеличават метаболизма. Въглехидратите повишават нивото на инсулина, което ни кара да изпитваме глад. Така че, ако се опитвате да отслабнете, по-добре е да хапнете парче месо, а не сладки плодове.

4. Променете упражненията, които правите

Хилядите години борба за оцеляване са научили на нашите тела едно просто нещо - ресурсите трябва да бъдат спасени по всякакъв начин. След известно време човешкото тяло се адаптира дори към упражненията, които правим. Така след няколко седмици еднообразни тренировки, напредъкът определено ще се забави.

Има само едно решение - веднъж на 1-1,5 месеца трябва да промените програмата си за тренировка. Сменете йогата с пилатес, правете нови упражнения, работете за различни и нови мускулни групи и променете тежестите на килограмите, скоито тренирате.

5. Яжте вкусна храна

Ако човек не е ял нищо вкусно дълго време, мозъкът започва да му казва, че парче шоколад или бисквити ще му донесе много повече радост, отколкото в действителност тези храни носят.

Ето защо експертите по хранене препоръчват включването на малки порции „забранени“ храни.

6. Поддържайте строг график за сън

Невъзможно е да имате лош сън и да отслабнете по здравословен начин. Ако не спите достатъчно, тялото ви е подложено на стрес. Стресът води до чувство на глад и промяна в метаболизма. Така че не забравяйте да спите достатъчно.

7. Вземете предвид характеристиките на тялото

Точно преди началото на менструалния цикъл тялото задържа много повече вода. особено преди сън. Същото става и когато се ядат солени храни, консумира се алкохол и млечни продукти. Трябва да вземете предвид индивидуалната реакция към различните храни при различните хора. Затова анализирайте какво ядете и как влияе на тялото ви.

При някои индивиди консумацията на домати възпрепятства отслабването, тъй като те не позволяват на излишната вода да напусне тялото.

Ако забележите, че от даден продукт се подувате или качвате килограми, просто го извадете от хранителния си режим.

Изследвания, които трябва да направим, ако не може да отслабнем

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X