Напишете дума/думи за търсене

Изследвания, които трябва да направим, ако не успяваме да отслабнем – втора част

Спазвате хранителен режим, спортувате, но въпреки това не успявате да свалите излишните килограми. Лекарите обясняват, че неконтролируемото качване на килограми е свързано с ендокринни заболявания, диабет или хормонални нарушения. Тези нарушения може да бъдат установени с помощта на съвременната лабораторна диагностика.

С пептид (свързващ пептид)

С пептидът представлява полипептиден фрагмент, който се отцепва от молекулата на проинсулина, което води до образуване на инсулин. Анализът на С пептида позволява надеждно да се определи дали панкреасът образува достатъчно инсулин. А както вече беше споменато в миналия брой, инсулинът е основният регулатор на въглехидратния метаболизъм.

Глюкозотолерантен тест

Този метод позволява установяване на скрити нарушения във въглехидратния метаболизъм. С помощта на теста може да се идентифицира начална или латентна форма на диабет.

Естрадиол

Този хормон отговаря за формирането на женската полова система, развитието на женските вторични полови белези през пубертета, създаването и регулирането на менструалните функции. Той е виновен и за натрупването на подкожна мастна тъкан, поради което излишъкът му може да доведе до наднормено тегло.

Кортизол

Кортизолът е хормон, изработван от надбъбречните жлези, а функцията му е да регулира енергийните нива в тялото. Той транспортира енергията, съхранявана в телесните мазнини, към тъканите, когато организмът е подложен на стрес.

Тестостерон

Това е един от мъжките полови хормони, който се синтезира в кората на надбъбречната жлеза и в малки количества яйчниците. Обикновено повишеното ниво на мъжки полови хормони при жените води до развитие на ендокринни заболявания, сред които метаболитен синдром и затлъстяване.

Фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон (ФСХ и ЛХ)

Фоликулостимулиращият и лутеинизиращият хормони се произвеждат в хипофизната жлеза и регулират функцията на яйчниците. Ако наднормените килограми се съпроводени от нарушения в менструацията, не е излишно да си направите тези изследвания.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X