Напишете дума/думи за търсене

6 грешни теории за здравословното хранене

Спортувате, храните се правилно, водите здравословен начин на живот и не отслабвате? И дори обратното: килограмите се натрупват упорито.

Има много теории за отслабване, различни диети. Но дали всички те са толкова ефективни? Някои от тях не само са погрешни, но и могат да навредят на тялото. Освен това е малко вероятно да бъде възможно да отслабнем с тяхна помощ. 

Всички хора са разделени в две големи категории. Първите ядат всичко в произволен обем и не наддават на тегло. Дори и да искат, не могат да придобият обем. А за вторите е достатъчно само да погледнат торта или парче шоколад и вече теглото се е увеличило. Всичко зависи не толкова от храните, които ядем, а от това дали сме болни, ендокринната ни система дали е увредена или не. Нищо чудно, че затлъстяването се счита за болест.

Според диетолога Алексей Ковалков много от хората, които се опитват да се хранят балансирано, вярват на тези 6 фалшиви теории за здравословното хранене.

Теория номер 1. Преброяването на калории е най-добрият начин да отслабнете
Това е доста остаряла теория, използвана от лекари, които просто са мързеливи да балансират храненето на пациента. Тази диетична концепция говори по-скоро за количеството храна, отколкото за оценка на нейното качество. Ако говорим за правилно хранене, тогава не се ръководим от калориите, а се фокусираме върху друг показател за храната. Ключовият показател е гликемичният индекс. Инсулинът е основният хормон, който насърчава наддаването на тегло.

Теория номер 2. Закуската е най-важното хранене за деня
Много хора ще кажат: „Не искам да ям сутрин“. Какво трябва да се направи в този случай? Не насилвайте нищо. През нощта човек произвежда хормон на растежа, който е толкова силен, че е способен да изгори 150 г мастна тъкан за 50 минути. Опитайте да се качите на кантара точно преди да си легнете и веднага след събуждане.
Ще откриете, че приблизително 200 г от теглото ви буквално са се изпарили.
Това се дължи на действието на този хормон. И не може да бъде "изключен", той продължава да работи известно време. И следователно не сте гладни. Поради хормона на растежа изгаряте собствените си мазнини. Ето защо, ако не искате да ядете сутрин, не яжте. Но може да спортувате и тогава този хормон ще работи още по-ефективно и ще изгаря мазнините.

Теория номер 3. В никакъв случай не трябва да ядете след 18 часа, ако не искате да качите килограми
Всяка хапка, изядена през нощта, ще се залепи върху кръста и ханша? Това е мит. Много хора откриват, че ако вечерят, започват да отслабват. Как става това?
Всичко зависи от това какво ядем за вечеря. Хормонът на растежа се освобождава от 12 часа до 1 сутринта. Но когато се освободи инсулин, се блокира производството на хормона на растежа. Ето защо, ако ядете нещо вечер, се произвежда инсулин и не отслабвате през нощта. Какво да правя?
Не се препоръчва да се яде вечер само това, което съдържа въглехидрати. Това са зърнени храни, ябълки, плодове, извара, сушени плодове. Може да ядете месо (протеини), морски дарове, риба, зеленчуци във всякакви количества.

Теория номер 4. За да свалите килограми, трябва да се откажете от мазнините и солта
Човек не дебелее от мазнини, както и не става зелен от зеленината. Ето защо не трябва да се страхувате от мазнини. Те се усвояват само в присъствието на инсулин, а той се произвежда само в присъствието на въглехидрати.

Теория номер 5. Подсладителите са здравословна алтернатива на захарта
Тялото ви усеща, че сте яли нещо сладко и отделя инсулин. В същото време кръвната захар е нормална. И не захарта допринася за увеличаване на теглото, а отново инсулинът.

Теория номер 6. Кафето е най-добрата закуска
Отслабва ли някой, който пие много кафе? Този продукт има две свойства: разгражда гликогена и освобождава глюкозата в кръвта. Фактът, че кръвната захар се повишава, чувстваме глад. И ако изпиете чаша кафе на гладно (дори без захар), ние сме сити за половин час. Но след половин час отново ще ни трябва или кафе, или храна.

Полезни храни, които ни пречат да отслабнем

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X