Напишете дума/думи за търсене

Мъдрата заръка на бога Иктоми

Тази легенда идва от племето Лакота - етническа група, която обхваща част от сиуксите, населяващи бреговете на река Мисури в САЩ. Те са същите хора, участвали в „Танцуващият с вълци“ на Кевин Костнър - филм, който показа част от техните обичаи и ритуали.

Върховното божество на Лакотите се нарича Иктоми. Това е богът на максималната мъдрост. Племето вярва, че понякога той се появява в човешка форма като висок мъж с червено и жълто боядисано лице.
Въпреки това през повечето време той се материализира като много мъдър паяк, който един път изрича мистериозни думи, а друг път е шегобиец. Знае много истории и понякога ги споделя със смъртните. 

Преди много години един стар мъж от племето Лакота се изкачил на върха на планина. Иктоми му се явил като паяк и заговорил на свещен език.

Докато произнасял думите, Иктоми взел клон от най-старата върба в района и го направил на обръч. След това намерил косми от конска грива и няколко красиви пера от цветни птици. Имал подръка мъниста и други малки предмети, които започнал да вплита заедно с другите съставки.

Докато тъкал, той казал на стареца, че животът е цикъл. Че всичко има начало и край. Ние не се движим по права линия. Започваме цикъл и го завършваме в началото на нов.

Стартираме живота си като много крехки и зависими същества. Малко по малко ставаме по-силни. Ходим със собствените си крака, после тичаме и ставаме възрастни. Това ни прави по-способни и свободни.

След това обаче остаряваме. Отново се превръщаме в крехки същества, които се нуждаят от другите. Тогава се затваря последният цикъл и идва смъртта. Краят е подобен на началото и цикълът се повтаря отново и отново с всеки отделен човек.

Иктоми продължил да тъче върбовия обръч, докато старият мъж от племето Лакота го слушал в захлас.

Богът казал на стареца, че има много сили, които действат в различни посоки на всеки етап от живота. Някои са положителни, а други отрицателни. Тези сили могат да променят естествената хармония на съдбата. Затова трябва да обръщаме голямо внимание и да знаем как да ги идентифицираме, тъй като добрите невинаги изглеждат добри, а лошите невинаги изглеждат зли.

Иктоми продължавал да плете паяжина към центъра на обръча, но в един момент се спрял и оставил празнина в средата. „Ще ти дам този капан за сънища, за да се научат всички хора от твоето племе да използват добре своите сънища и видения. Добрите идеи и добрите сили ще бъдат хванати в мрежата. Лошите ще минат през дупката и ще продължат по пътя си”, отсякъл богът.

Оттогава лакотите използват тъкането, научено от Иктоми, като основа на своето бъдеще, в търсене на истините, които водят през живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X