Напишете дума/думи за търсене

Пащърнакът - пренебрегнат, а суперполезен

Зеленчуците са най-полезвата част от нашето ядене през деня. Постоянно се опитваме да увеличим тяхното количество в менюто, както и да ги разнообразим. Днес ще разберем с какво е полезен пащърнакът – този толкова ароматен и полезен зеленчук, към който рядко се пресягаме в магазина.

Може да намали риска от рак на гърдата

Доказано е, че адекватният прием на фибри през ранния живот (през юношеството и младата възраст) значително намалява риска от рак на гърдата по-късно в живота. Пащърнакът е чудесен начин да увеличите приема на фибри.

Освен тях, той осигурява антиоксидантни витамини като витамин С и витамин Е, които помагат на тялото да се изчисти от свободните радикали и да намали увреждането на ДНК, което може да доведе до рак по-нататък.

Укрепва костната система

Пащърнакът осигурява прилично количество магнезий и калций, два ключови минерала за развитието на костите. В чаша нарязан пащърнак има над 45 милиграма магнезий. С препоръчителния дневен прием за повечето възрастни от 320–420 милиграма пащърнакът лесно осигурява над 10% от нуждите на магнезий. Като се има предвид ролята на магнезия в структурното формиране на костите, пащърнакът е разумен и вкусен избор за здравето на костите ви.

Поддържа здравето на сърцето

Пащърнакът има няколко хранителни вещества, които са полезни за здравето на сърцето. Фибрите в пащърнака на първо място поддържат нивата на холестерола в кръвта. Пащърнакът има особено високо съдържание на калий, за който е известно, че понижава кръвното налягане. Освен това осигурява витамин С, мощен антиоксидант, и фолиева киселина, което значително намалява риска от инсулт. Заедно с повечето други зеленчуци пащърнакът е чудесен начин да защитите сърцето си.

Предотвратява дивертикуларна болест

Консумацията на достатъчно фибри е от съществено значение за здравето на червата. С пащърнак, осигуряващ почти 6 грама на чаша, можете да се доближите до препоръчителния дневен минимум от 20–30 грама на ден само с една порция. Консумирането на адекватни количества неразтворими фибри от храни като пащърнак може да намали риска от дивертикуларна болест с до 40%. Пащърнакът може да ви помогне да предотвратите това болезнено състояние с напредване на възрастта.

Позволява заздравяването на рани

Без достатъчно витамин С телата ни не могат да синтезират колаген, ключов структурен компонент на кожата. Антиоксидантните ефекти на витамин С играят съществена роля в заздравяването на рани, заедно със способността му да действа като предшественик на колагена. Телата ни не могат да произвеждат витамин С, но за щастие пащърнакът е чудесен източник. С 20 милиграма витамин С на чаша, пащърнакът допринася за дневната цел от 75–90 милиграма на ден.

Пащърнак може да сложите в много ястия – навсякъде, където ползвате целина, може да добавите и пащърнак.

Също така от него може да направите крем супи, кремове, дори мляко.

Най-ефикасните природни средства за имунитет

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X