Напишете дума/думи за търсене

Суперздравословно лате със сладък картоф

Тази здравословна и лесна рецепта е идеална за закуска, следобедна закуска или нощно похапване.

Знаете, че сладките картофи са изключително здравословна и в същото време засищаща храна. Те съдържат важни минерали и витамини, богати са на антиоксиданти като бета-каротин и други важни фитонутриенти. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и затова е по-малко вероятно да прeдизвикат скок в нивото на кръвната захар, след като сте ги хапвали.

Проучване, публикувано в World Journal of Gastroenterology, установи, че сладките картофи имат противораково действие. Те съдържат специален вид протеин, който проявява сериозен антираков ефект върху колоректалните ракови клетки. Учените откриват подобни ползи и при лечението на рака на белия дроб. Едно друго изследване казва, че антоцианините в лилавите сладки картофи значително успяват да намалят колоректалната канцерогенеза с 48%.

Докато много храни се славят с антираковото си действие, сладките картофи в комбинация с високите си нива на витамин А са особено ефективни. Например, проучване установява, че високият прием на витамин А може да помогне за намаляване на риска от рак на стомаха. И не е нужно да консумирате по килограм на ден, защото само един средно голям печен сладък картоф на ден ви дава 4 пъти повече от дневния прием на витамин А.

И да си дойдем на рецептата. Тя е от корейската кухня и даде тон за готвене още преди около 5-6 години. Оттогава шейковете и десертите със сладки картофи имат огромна маса почитатели по целия свят.

Предлагаме ви една от сполучливите рецепти, които може да си направите у дома. Корейското лате съдържа варени сладки картофи, мляко и малко захар - няма кафе, така че е идеална напитка по всяко време на деня, включително преди лягане. Можете да направите лате с обикновен оранжев сладък картоф или с лилав сладък картоф.

За да си приготви сладко картофено лате, може да сварите картофа или да го приготвите на пара, но най-добре би било да го изпечете, тъй като това изважда повече от вкуса му. За млякото може да ползвате пълномаслено или друго, а за подсладител изберете здравословен вариант като кафява захар, кленов сироп или агаве.

Как да си направим сладко картофено лате

Необходими съставки:

  • Половин чаша печен сладък картоф (махнете кожата)
  • 1 чаша мляко, плюс още за гарнитура
  • 1-2 чаени лъжички кафява захар или друг натурален подсладител
  • Канела и натрошени ядки (по избор)

Начин на приготвяне:

  • Комбинирайте варените сладки картофи и млякото в блендер и ги разбъркайте, докато сместа стане гладка. Изсипете сместа от сладки картофи в тенджера и добавете захарта (или друг подсладител) на вкус.
  • Загрейте на средно ниво, докато започне да къкри, като бъркате често.
  • Изсипете латето в чаша. Залейте с разпенено мляко, канела и/или ядки, ако желаете. Сервирайте веднага.

Седемте тайни на сладките картофи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X