Напишете дума/думи за търсене

Психологическата агресия във връзката

Психологическата агресия в една връзка се проявява по много начини. Някои от тях са едва доловими. Може да се замаскира зад шега или друга привидно разумна забележка.

Понякога саркастичните коментари може да изглеждат безобидни. Те обаче могат да се превърнат във форма на агресия в дългосрочен план.
Заплашителните и непосилни нагласи, наред с едва доловимите унизителни или обидни коментари, вземат своето. Те са склонни да предизвикват мълчаливо негодувание или обвинение. Освен това увреждат самочувствието и подкопават доверието.

Тъй като обаче във връзката обикновено има и елементи на привързаност и страст, агресията може да бъде игнорирана. Е

Кои са начините, по които се проявява?

Доминиране
То се отнася до всички видове поведение, които възнамеряват да сплашат. Това включва експлозивен гняв, викове, липса на контрол и всичко, което поражда страх у другия човек.
Агресорът понякога дори критикува партньора си за собствената си липса на контрол. Той казва неща от сорта на: „Ако не беше направил(а) това, нямаше да съм толкова ядосан“.

Ограничителен контрол
Отнася се до опитите за определяне на ограничения или условия на партньора. Агресорът се разстройва, защото партньорът му се вижда с конкретни приятели или прави определени неща. Той често изразява своя контрол, опитвайки се да накарат партньора да се чувства виновен.
Този тип агресия има тенденция да се крие зад думи като „Това е за твое добро” или „Ако искаш нещата да се получат, трябва да направиш това”.

С други думи, агресорът вярва, че в сърцето му има най-добри интереси за връзката. Най-добрите намерения обаче са продиктувани от уважение, а не от контрол.

Враждебно оттегляне
Включва уклончиво, неуловимо и изоставящо поведение. Понякога партньорът изразява тотално безразличие към чувствата или нуждите на другия. Агресорът игнорира всички грижи, болки и триумфи.
Освен това не е компания и не дава подкрепа, когато партньорът му има нужда от нея.

Дениграция

Известна още като очерняне, е най-очевидната форма на психологическа агресия във връзката. Това означава, че единият партньор прави другия на парчета. Това става по много начини. Някои коментари може да са съвсем преки като „Какви са тия дрехи? Срам ме е да съм навън с теб, като изглеждаш така”.

Понякога може да има по-фини коментари като „Шегаджия, говориш абсолютни глупости и всички се смеят“.

Няма реална разлика между тези две форми на агресия, тъй като те имат един и същ ефект.
Те са разрушителни изрази, които се стремят да наранят и смутят другия.

Агресорът кара партньора си да се чувства по-малък, за да се чувства той по-голям.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X