Напишете дума/думи за търсене

Искате пробиотици, но не обичате кисело мляко? Опитайте тези продукти

Пробиотиците са здравословни бактерии, които живеят в червата. Там те намаляват растежа на патогенната микрофлора и осигуряват защитна бариера за чревните стени. Какви пробиотични храни са полезни за вашата диета?
Първият елемент в моя списък с хранителни стоки винаги е кисело мляко: неподсладено, био, направено от бадемово мляко.

В допълнение към необходимите количества калций и протеини, киселото мляко е основният източник на пробиотици, „добри“ живи бактерии и мая.

Правилният баланс на бактериите в червата подобрява храносмилането, блокира опасни организми, които могат да причинят инфекции и укрепва имунната система. Той също така помага на тялото да усвоява жизненоважни хранителни вещества от храната.

Какво трябва да знаете за пробиотиците
Повечето пробиотични храни съдържат два вида бактерии - Lactobacillus и Bifidobacterium, всеки от които съдържа различни щамове. Lactobacillus и Bifidobacterium често се съкращават като L. или B. върху етикетите на храните и след това се комбинират с името на определен щам. Например щамът ацидофилус в бактериите Lactobacillus е написан като L. acidophilus.

Пробиотиците не се ограничават до киселото мляко
Ами ако не сте любител на киселото мляко или просто искате повече възможности? За щастие, много други храни също съдържат добра доза добри бактерии.

Кефир
Тази наподобяваща кисело мляко напитка има тръпчив вкус и по-тънка консистенция от киселото мляко. Обикновено се прави с класическо мляко, но могат да се използват и немлечни алтернативи като кокосова вода, кокосово мляко и оризово мляко. Може да добавяте аромати като канела, ванилия и тиква. Освен това е чудесно за смути основа.

Кимчи
Това е ферментирало ястие от зеле, направено със смес от чесън, сол, оцет, и люти чушки. Често се сервира самостоятелно или с ориз или юфка. Можете да го добавите към бъркани яйца или към картофи. Можете да го намерите в повечето магазини за хранителни стоки или азиатски пазари.

Комбуча
Тази ферментирала чаена напитка има тръпчив вкус. Тази гъба съдържа кофеин, сравним с някои други чаени напитки.

Мисо
Популярна паста в японската кухня се прави от соя, ферментирала с кафяв ориз. Има силен солен вкус. Използвайте като сос за топене, намажете върху препечен хляб или добавете към марината за риба, месо и зеленчуци.

Кисело зеле
Ако го купувате от пазар или магазин, винаги избирайте непастьоризирано кисело зеле. То съдържа повече пробиотици.

Темпе
Темпе е ферментирала соева торта с по-твърда текстура от тофуто. Популярен заместител на месото - опитайте го във вегетариански бургер или добавете към соса си за паста. Темпе често е предварително приготвен продукт и готов за консумация, но някои марки може да изискват готвене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X