Напишете дума/думи за търсене

Невероятните ползи от растителните протеини

Някои изследвания показват ясно, че животинският протеин не е оптималният източник, с който трябва да напълним чинията си. Растителният протеин е за предпочитане, защото е с по-ниско съдържание на увреждащи сърцето наситени мазнини, по-лесен за смилане и не съдържа антибиотици и вредни бактерии като месото. Той също така поддържа тялото ви здраво, силно и младо за години напред, като ви помага да борите болестите и да поддържате имунната си система силна.

Ето кои са основните ползи от растителните протеини

1. Покълналият растителен протеин се усвоява лесно от организма

Има едно просто решение да извлечете максимума от вашия растителен протеин: покълването му. Независимо дали става въпрос за зърнени храни, ядки, боб или семена, процесът на покълване улеснява храносмилането и усвояването от тялото ви. Това е особено важно, ако имате затруднения с храносмилането като хранителна непоносимост, бавен метаболизъм, подуване на корема или запек. Искаме да направим храната възможно най-лесна за тялото, за да я идентифицира, разгради и използва като гориво.

2. Граховият протеин е чудесен източник на желязо

Червеното месо обикновено е основният източник на желязо в диетата ни, а граховият протеин е лесен начин за веганите и вегетарианците да се справят с този дефицит. Една порция грахов протеин на прах съдържа 35 процента от необходимото ви желязо. За сравнение, същият размер на суроватъчен протеин от животински произход съдържа 0 процента от нужното желязо.

3. Ореховият протеин съдържа здравословни мазнини

Що се отнася до ежедневния прием на здравословни мазнини, това не може да бъде по-лесно... нито по-вкусно. Ореховият протеин е удобен начин за добавяне на здравословни мазнини към вашата диета, които да балансират хормоните, да контролират нивата на захарта и да поддържат апетита ви нормален. Но също така те се усвояват лесно от организма.

4. Поддържа ви по-сити по-дълго

Някога забелязвали ли сте как огладнявате доста бързо след консумация на животински протеини, но оставате сити часове след консумацията на растителни протеини? Съвсем правилно ви се е сторило. Проучване на Food&Nutrition установи, че когато младите мъже консумират богата на протеини храна, съставена от бобови растения, те консумират с 12% по-малко калории при следващото си хранене, отколкото ако са яли месо. Експертите смятат, растителните протеини ще ви заситят по-дълго от животинските благодарение на влакната, които естествено се намират в тези продукти. Фибрите ограничават апетита, подобряват храносмилателното здраве и контролират апетита ви.

5. Протеинът на растителна основа помага да поддържате червата си здрави

Изследване, публикувано в списание Nutrients, показва, че тези, които се хранят с растителна диета, имат уникален профил на червата, който съдържа по-малко болестотворни организми. Добавянето на повече растения към вашата диета е много полезно за създаване на голямо разнообразие на чревните микробиоми. Когато поддържате микробиома си под контрол, виждате подобрения в цялостното си здраве и благосъстояние, тъй като лошото здраве на червата е свързано с умора, тревожност, депресия, кожни проблеми, автоимунни заболявания и др.

6. Протеинът на растителна основа може да ви помогне да се чувствате и да изглеждате по-млади

Ако искате да се чувствате като 20-годишни, когато сте навършили вече 60, започнете диета, която е пълна с повече растителни протеини, отколкото с животински. Когато давате на тялото си здравословен избор от протеини, това ви помага да останете по-млади за по-дълго време - нещо, което показват хората, живеещи в Сините зони. Отделно, в едно проучване на PLOS One изследователите установяват, че здравата, сияйна кожа е свързана с по -високия прием на растителна храна.

7. Растителният протеин може да ви помогне да живеете по-дълго

Консумацията на растителни протеини не само ви помага да се чувствате и да изглеждате по-млади, но също така ви дава шанс да стигнете до 100-ния си рожден ден. Проучване от 2016 г., публикувано в JAMA Internal Medicine, установи, че тези, които получават протеините си от боб, ядки и зърнени храни, имат по-ниска смъртност от тези, които ядат големи количества животински протеини.

8. Протеинът на растителна основа помага и за отслабване

Има причина толкова много хора да отслабват, след като увеличат количеството на растителния протеин в диетата си. Проучване, публикувано в Journal of General Medicine, установи, че тези, които се придържат към веганска диета, губят по пет килограма повече от други, които спазват друг режим.

3 задължителни промени в диетата на дами над 50 години

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X