Напишете дума/думи за търсене

14 продукта против стареене

Как да предпазим организма от стареене? Необходимо е да се снабди; с антиоксиданти. Те включват витамини А, Е, С, бета каротин, ликопен, цинк. Тези вещества защитават клетките и тяхната ДНК от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.

Омега -3 мастни киселини и вещества, които забавят гликирането на колагена (в резултат на което кожата губи своята еластичност, а съдовете - гъвкавостта) също ще спомогнат за запазването на младостта.

Храни против стареене

1. Домати
Те съдържат пигмент, наречен ликопен, който им придава червен цвят и се счита за мощен антиоксидант. Ликопенът намалява кръвни съсиреци, понижава холестерола в кръвта и укрепва кръвоносните съдове. След готвене веществото не се разрушава и се абсорбира добре.

2. Какао и черен шоколад
Те съдържат мощни антиоксиданти флавоноли. Шоколадът и какаото облекчават възпалението, намаляват вероятността от сърдечносъдови патологии и някои видове онкология.

3. Бадеми
Съдържат антиоксиданти флавоноиди, които предпазват клетките от увреждане, удължават младостта и намаляват щетите, които тялото получава от пушенето.
Бадемите имат висока концентрация на минерала магнезий, който поддържа имунитета, предаването на нервните импулси, нормализира сърдечната функция и помага за регулиране на кръвната захар.
Ядката увеличава сексуалното желание при мъжете.

4. Магданоз
Има висока концентрация на антиоксиданти, които забавят стареенето. Магданозът позволява на бъбреците да задържат минерала калций и намалява вероятността от образуване на камъни. Маслото от това растение облекчава подпухналостта и предпазва от патогенни бактерии и гъбички.

5. Лимон
Витамин С в лимона е добре известен антиоксидант, който засилва имунния отговор. Лимоните помагат при желязодефицитна анемия, тъй като витамин С (лимонена киселина) насърчава усвояването на желязото. Лимоновата кора намалява вероятността от рак на кожата.

6. Боровинки
Съдържа флавоноиди, които предпазват от свободните радикали. Плодовете намаляват риска от депресия, подобряват паметта в напреднала възраст и укрепват костната тъкан.

7. Авокадо
Съдържа витамин С, който предпазва кожата от оксидативен стрес. Мононенаситените мастни киселини в този плод укрепват сърцето и кръвоносните съдове, а фибрите имат положителен ефект върху храносмилането.

8. Мазна риба
Риби като сьомга, сардини, херинга съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за кожата, ноктите и косата.

9. Нар
Елаговата киселина присъства в семената от нар. Тя предпазва клетките от свободните радикали. Това вещество се бори с възпалението и предпазва от рак.

10. Подправки
Карамфил, риган, канела, джинджифил и чесън съдържат съединения, които забавят гликирането на колагеновия протеин. Редовната консумация на подправки ще помогне за поддържане на еластичността на дермата и кръвоносните съдове.

11. Червена чушка
Съдържа каротеноиди и ликопен - мощни антиоксиданти. Каротеноидите (бета каротин) предпазват кожата от UV лъчение, забавят увреждането на кожата и ранното стареене.

12. Грозде
Корите и семената на тези плодове съдържат ресвератрол, който предпазва клетките от свободните радикали и споменатата вече гликация на колаген. Гроздето се бори с рака, дегенерацията на нервната система, диабета и неговите последствия.

13. Спанак
Съдържа флавоноиди - мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене. Спанакът намалява вероятността от болестта на Алцхаймер.

14. Броколи
Съдържа витамини С, Е, каротеноиди и други антиоксиданти. Този зеленчук съдържа полифеноли, които предотвратяват клетъчните мутации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X