Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем дразненето от ретинола върху кожата

Това е най-прочутата козметична съставка през последните години. И има защо. Писали сме неведнъж за нейните свойства против стареене и акне, но трябва да се имат предвид и страничните ефекти от ретинола – зачервяване, изсушаване и дразнене. Имайте предвид, че тезе странични ефекти могат да бъдат сериозен проблем. Затова първата препоръка, когато става въпрос за ретинол, е да се въвежда постепенно.

"Ретинолът е чудесна съставка, която трябва да търсите в грижата за кожата си, но той има и своите недостатъци", казва нюйоркският дерматолог д-р Камил Хауърд. „Когато го предписвам на пациентите си, първото нещо, което им казвам, е, че кожата им сега трябва да бъде категоризирана като чувствителна.“

Въпреки това вие можете да извлечете всички антиейдж и озаряващи предимства на ретинола, без да допускане дразнене на кожата на лицето си.

Преценете правилно останалата част от вашата грижа за кожата

Тъй като ретинолът повишава чувствителността на кожата ви, е важно да вкарате допълнителни съставки във вашата рутина, които да противодействат на това. Тези продукти трябва да имат за цел да хидратират и да предлагат успокояващ ефект, като хиалуронова киселина, глицерин, алое или овес. „Всичко е свързано със създаване на синергия във вашата рутинна грижа за кожата чрез използване на съставки, които се допълват взаимно“, казва д-р Хауърд.

По същия начин трябва да избягвате продукти, които повишават чувствителността на кожата ви. Това включва сурови ексфолианти като AHA и BHA (алфа хидрокси киселина и бета хидрокси киселини), салицилова киселина и бензоил пероксид, всички от които действат чрез изсушаване на кожата. Ако все пак ползвате тези киселини, нека е по-рядко (веднъж седмично) и да не е в един ден с ретинола.

Техниката „сандвич“

Много е просто – представете си, че ретинолът е плънката на вашия сандвич, а отгоре и отдолу полагате овлажняващи продукти. Тези допълнителни слоеве ще смекчат страничните ефекти. Какво може да ползвате за овлажняване? Флорална вода, хиалурон или лек пептиден серум вършат работа. Тоест върху чистата кожа пръскате овлажнител, изчаквате и нанасяте ретинол, изчаквате и отново пръскате овлажнител. Другият вариант е да сложите овлажнител само след ретинола, но изчакайте минимум 20 минути между двата продукта.

Кратък контакт

Д-р Хауърд също препоръчва техника на „кратък контакт“, която включва нанасяне на вашия ретинол върху чиста кожа и след това измиване, като сте го оставили да престои от 30 минути до един час. Това помага на кожата ви постепенно да се адаптира. Удължавайте времето преди измиване, докато усетите, че кожата ви е привикнала. Така постепенно ще стигнете и до цяла нощ.

Преминете към алтернативи на ретинол

Все още ретинолът е твърде дразнещ върху кожата ви? Потърсете помощ от растенията. Въведете бакучиол, растителна алтернатива, която можете да ползвате, за да постигнете подобни резултати като от ретинола, без да изпитате дразненето от него. Когато се използва ефективно, бакучиол трябва значително да подобри фините линии и бръчките, пигментацията и цялостната стегнатост и еластичност.

Ретинолът - врагът на бръчките, който наистина работи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X