Напишете дума/думи за търсене

5 лесни начина, за да не задържаме вода

Подпухналост, подути крака и стъпала, сковани стави са само малка част от неприятните симптоми на задържане на вода в организма.

Има 3 вида задържане на водата, а първата (задържане на медицински течности) се причинява от сериозни здравословни неразположения като сърдечни заболявания, артрит, лупус или проблеми с щитовидната жлеза. Другите 2 вида са циклично и общо задържане на течности. Те са свързани с начина на живот и менструалния цикъл и обикновено не подлежат на медицинско лечение.

Задържането на медицински течности обаче трябва да се лекува от лекар. Но ако здравето ви е наред, опитайте се да следвате тези съвети, които може да ви помогнат да забравите за неприятното задържане на вода.

Основни симптоми на задържане на вода

Може да се усещаме по-тежки от обикновено или да сме по-малко активни. Другите симптоми могат да включват:

- Вдлъбнатини в кожата

- Колебания на теглото

- Подуване на корема

- Подпухналост на лицето и бедрата

- Подути крака, стъпала и глезени

- Сковани стави

Как да намалим задържането на водата и да свалим килограми

1. Елиминиране на стреса

Стресът е реакция на тялото към опасна или сложна ситуация. Като отговор на това надбъбречните жлези освобождават кортизол, известен още като хормона на стреса, а той увеличава задържането на течности в организма. Ако искате да забравите за подпухналостта и скованите стави, практикувайте дихателни техники, повдигане на крака, йога и се научете да се отпускате ежедневно.

2. Отпускане в сауна

Сауната е не само добър начин да се отпуснете и да избягате от ежедневните си проблеми, но е и начин да намалите задържането на водата. Средностатичстически човек губи около половин литър пот дори за кратък престой в сауна.

3. Спортуване

Имате ли заседнала професия? Най-вероятно забелязвате, че краката и глезените ви са подути, когато се приберете у дома. Седенето прекалено дълго може да доведе до задържане на водата и свързаните с нея симптоми. За да го избегнете, направете живота си по-активен. Посещавайте редовно фитнеса, ходете пеш на работа, бягайте в парка или плувайте.

4. Регулиране на хранителните навици

Консумирането на храни, които са богати на протеини, витамин В6, калий и магнезий, също може да помогнат за намаляване на задържането на вода. Прибавете в менюто си яйца, скумрия, артишок, цвекло, целина, авокадо, ананас, кайсии, смокини, аспержи и тъмен шоколад. По-добре избягвайте храна с високо съдържание на сол като извара, овесени ядки, спортни напитки, бисквитки или консервирани зеленчуци.

5. Достатъчно сън

Липсата на сън въздейства отрицателно върху здравето и може да причини сериозни медицински състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Учените потвърждават, че лошият сън може да повлияе и на симпатиковите бъбречни нерви, за които е известно, че регулират водния баланс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X