Напишете дума/думи за търсене

Не слагайте хартия върху седалките в обществените тоалетни

Използването на обществена тоалетна рядко е чисто и приятно изживяване. Но когато природата се обажда, трябва да се справим с каквито и опции да имаме подръка. Но за да направим това преживяване поне малко по-поносимо, често покриваме тоалетната седалка с тоалетна хартия, за да спрем похода на микробите към кожата ни. Някои последни изследвания подсказват, че това може да не е най-добрият начин за това.

Навсякъде има бактерии

Всеки път, когато пускате водата в тоалетната чиния, фекалните бактерии навлизат във въздуха и се настаняват върху всички предмети в банята и тоалетната. Може да намерите бактерии по самата седалка, стените, бравата и върху ролката тоалетна хартия. Хартията абсорбира влагата много добре и е чудесна среда за размножаване на бактерии. Така че, когато покриете тоалетните седалки с тоалетна хартия, преди да седнете върху нея, вие покривате замърсена повърхност с още повече замърсен материал.

Разпространението на бактерии може да бъде предотвратено, ако пускаме водата при затворен капак, но няма начин да прогнозираме дали хората, които са използвали тоалетната преди нас, са направили това. В някои обществени тоалетни ролките тоалетна хартия са покрити с пластмасов щит, който ги предпазва от бактерии.

Тоалетните седалки не са толкова мръсни, колкото си мислим

Изненадващо самите тоалетни седалки не са най-мръсните места в тоалетната. Микробиологът Чарлз Герба смята, че най-често докосваните повърхности представляват най-голяма заплаха. Хората са по-склонни да пипат дръжките, мивките и тоалетната хартия с немити ръце, поставяйки допълнителни микроби върху тях. Що се отнася до тоалетните чинии, много хора ги изтриват със салфетка, преди да ги използват.

Поставянето на тоалетна хартия няма да помогне
Вместо това може да слагате специални хигиенни продукти и да ги използвате за покриване на тоалетната седалка, за да намалите потенциално броя на бактериите, които влизат в контакт с кожата ви. Ако ги нямате подръка, е по-добре изобщо да не пипате седалката.



Много е трудно да се заразим от тоалетната седалка

Вярно е, че тоалетните са пълни с бактерии, но няма нужда да сте параноични. Ако имунната ви система е здрава и силна и следвате прости правила за хигиена, има много малък шанс да хванете някаква болест. Повечето вируси и бактерии оцеляват на тоалетната седалка само за кратък период от време. Освен това има риск от инфекция само ако бактериите по някакъв начин попаднат директно в уретралния или гениталния ви тракт. Ако имате увредена кожа на седалището или на бедрата, микробите може да си проправят път към организма ви, но дори и това е малко вероятно.

Как да използваме обществена тоалетна безопасно
Както стана ясно, е доста трудно да хванете нещо в обществена тоалетна, ако следвате прости хигиенни правила:

- Най-важното нещо, което трябва да запомните, е правилно да миете ръцете си. Простото изплакване с вода няма да помогне. Трябва да използвате сапун и да миете ръцете си около 20-30 секунди. Ако няма сапун, използвайте поне дезинфектант за ръце.

- След като сте измили ръцете си, не пипайте кранчето. Използвайте салфетка, за да предотвратите попадането на микроби върху кожата ви, докато затваряте чешмата.

- Не поставяйте нещата си на пода или близо до мивката. По-добре е, ако някой може да ги държи отвън, докато сте в тоалетната

- Ако е възможно, избягвайте да докосвате каквото и да било в тоалетната с голи ръце и никога не докосвайте лицето, очите или носа, преди да се измиете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X