Напишете дума/думи за търсене

Духовното значение на различните цветове

Всеки цвят има свои духовни символи. Всеки нюанс предизвиква определени емоции от различни хора.

Багрите и чувствата са тясно свързани. Топлите цветове ни въздействат по различен начин от цветовете, които са студени.

Топлите тонове обикновено ни карат да мислим за неща, които сгряват, като слънчева светлина или огън.

Цветовете, които попадат в категорията „топло”, са червено, оранжево, жълто и комбинации от тези цветове. Топлите колорити са свързани с повишени емоции. Те са интензивни и раждат радост, игривост и щастие.

Те се използват, за да изглеждат големите интериорни пространства по-уютни и по-интимни, отколкото всъщност са. Топлите цветове са подходящи за помещения, в които ще има много активност, тъй като стимулират.

Студените цветове са склонни да ни успокояват. Те ни напомнят за сняг, вода и небе. Такива са синьо, светлолилаво и зелено.

Прохладните цветове са склонни да правят малките, интимни пространства да изглеждат много по-просторни, отколкото са в действителност. Подходящи са за спалня или тоалетна.

Цветовете също могат да повлияят на температурата. Ако живеете на място, където е горещо през повечето време, декорирането на вашия дом с топли цветове ще го направи още по-горещо.

Би било добре да украсите с хладни цветове, защото ще охлажда топлината, идваща отвън.

Ако живеете на място, където е студено през повечето време, би било умно да украсите дома си с топли цветове. Декорирането с топли цветове ще направи жилището ви малко по-малко мразовит.

Освен че е топъл или хладен, всеки цвят има свое по-дълбоко значение.
Ето какво означава всеки цвят и духовната символика за всеки.

червен

Червеното представлява страстта. То може да се свърже със сила и романтично привличане. Също така понякога се свързва с гняв и ярост.

Червеният цвят се използва като предупреждение при знаците за движение.

оранжев

Оранжевият е известен като цвета на екстраверт. Свързва се с приключения и креативност и се използва и за привличане на вниманието и приповдигане на настроението. То е смес от червено и жълто, което му придава много енергия и топлина. Може да бъде свързан със повърхностност и нетърпение.

жълт

Жълтото, цветът на слънчевата светлина, стимулира лявата страна на мозъка и предизвиква бързо мислене и намалява нерешителността.
Повишава настроението и енергията, а също така може да символизира предпазливост и измама.
Жълтото не е добър цвят за маркетинг, защото обикновено избледнява на заден план.

зелен

Зеленото балансира емоциите и е символ на добро здраве и богатство.
Този цвят има способността да съживява и балансира, както и да увеличава късмета. Зеленото също се свързва със завистта и материализма. Тази багра е естествен лечител, затова много фармацевтични продукти го използват, когато рекламират продукти.

син

Синьото представлява лоялност, мир и честност.
Използва се за релаксация и защита, но може да се свърже и с тъга и пасивност. То се представя като спокойствие. Когато сме претоварени, синьото ни помага да се декомпресираме и да останем спокойни.
Цветът е миротворчески и е против разпалване на конфликти.

лилаво

Лилавото е цветът на кралете и духовността. То създава фантазии и ни насърчава да се изправим пред най-дълбоките си мисли. Свързано е със състрадание и креативност, но също така може да символизира незрялост и чувствителност. Лилавото има мощно присъствие и може да бъде плашещ цвят.

розов

Розовото често представлява женственост и романтика. Кара ни да се чувстваме приети и ни подхранва. То също може да бъде свързано с незрялост и липса на увереност. Олицетворява всички неща в света и не е предназначен да заплашва или сплашва.

черен

Този цвят излъчва авторитет и изтънченост. Често се вижда на официални събития и се счита за секси и елегантен. Черното също може да бъде свързано с депресия и песимизъм. То няма намерения да сплашва, но поради тъмнината си, причинява много негативи.

бял

Бялото представлява чистота. То е свързано с простота, съвършенство и кара другите да се чувстват добре, като им осигурява яснота и обновяване. Бялото също може да бъде свързано с празнота и разстояние.

кафяв

Кафявото е цветът на стабилността. Този цвят е пълен с мъдрост и насърчава оценката за малките съкровища в живота ни.
Въпреки че понякога се счита за скучен, кафявият цвят дава подкрепа и защита, когато е най-необходима.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X