Напишете дума/думи за търсене

Васту Шастра - учение за хармонията в дома

Защо е уютно и удобно в някои жилища, докато в други лъха на депресия и искаме бързо да напуснат там? Защо една успешна и уважавана компания, след като се премести в друг офис, изведнъж започва да търпи загуби? Защо ние, живеейки в модерни апартаменти, оборудвани с най-новите технологии и комфорт, подложени на депресивни състояния, неразположение, изпитваме безпокойство и недоволство? Какво правим грешно?

На това дава отговор Васту Шастра - индийско древно учение за хармонията на пространството около нас. Хармоничният живот е реален само с правилния баланс на енергия и материя в системата „човек-природа“.
Васту е доктрина, на която е базирано изкуството да се организира пространството на къща, офис, разпределение в хармония и в съответствие със законите на самата природа. Въз основа на познаването на тези модели се привличат положителни природни енергии, като се премахнат негативните влияния. За древните хора учението на Васту е било практическо ръководство при проектирането и изграждането на инженерни конструкции, сгради, за да се използва невидимата енергия на околните и космическите тела. То е възникнало 3 хиляди години преди фън шуй. 

Влияние на Васту на различни нива

Относно физическото: комфорт и удобство, пространство, изпълнено със светлина.
Относно психологическото: заедно с естетическото възприятие възниква усещане за благополучие, напрежението се изпарява и отношенията се стабилизират.
Относно духовното: усещането за хармония се подобрява, мотивацията за познаване на себе си нараства.

Васту не е панацея за всички проблеми. Но сътворяването на идеално пространство помага да се борим с трудностите в живота, без да прекаляваме с полагането на физически и емоционални сили.

Учението за Васту взема за своя основа енергиите, предавани от основните страни на хоризонта - север, изток, юг и запад. Ключовите области са Изток и Север. Именно на Изток се издига главното светило - Слънцето, символизиращо нов ден, и следователно Изток е началото. Западът е антагонист на Изтока, а залезът се свързва с призраци, мистерия и тъмнина. Северът е свързан със Северната звезда, която от незапомнени времена служи като водач за пътешествениците и е символ на постоянството. Югът е погълнал миналото и е „привлякъл” предците си към себе си.

Ключови позиции на Васту за организиране на жизненото пространство
Стаята и леглото на родителите трябва да са на югозапад. Тогава амбициите на собственика на дома в различни области на живота ще се сбъднат. Не се препоръчва да отделите югозападния сектор за детската стая. В противен случай децата ще диктуват условията и ще ви се качат на главата.

Стаята на Запад е най-подходяща за възрастните хора. В този случай ще избегнете конфликти и безкрайни съвети от старейшините.

Оптималното място за вашето легло е югозапад, в ъгъла. Таблата на кревата трябва да е на изток, ако искате да спите добре. Най-лошата е на север. Юг и Запад са напълно приемливи. Препоръчва се леглото да не се монтира директно на пода, а върху крака. Доверете се на естествените материали в светли цветове.

Ако детето ви е летаргично, инертно, Васту съветва неговата стая да е в северозападния сегмент. Северозападът е под егидата на Луната, нейният елемент е Въздух. Това означава, че в енергийния сектор постоянно циркулира в сектора. Но ако детето е буйно и стаята му е в северозападния сегмент, най-вероятно неговата активност ще се засили още повече.

Кухнята носи голямо семантично натоварване във Васту, тъй като нейната позиция в къщата е отговорна за материалното благополучие в семейството. За да не нарушите баланса на енергиите, трябва да поставите кухня в югоизточната част на жилището.

Оптималната версия на местоположението на тоалетната е извън стените на къщата, но в днешно време това е трудно постижимо.

Това помещение определено не трябва да бъде:

1. На североизток. Това е мястото на олтара.
2. На север. В края на краищата северът надзирава финансите и бизнеса.
3. На изток, защото от тази посока положителната енергия навлиза в къщата.
4. В центъра на къща или апартамент.
Възможна локализация на тоалетната е северозапад/запад.

Центърът на всяка стая, наричан от Васту Брахмастан, трябва да остане свободен. И не само от предмети и мебели, но и от стени също. Това е така, защото Брахмастан е сърцето на дома. Чрез него божествената енергия се влива в стаята.

Прозорците трябва да са отляво и отдясно на главния вход. Във ведическите писания има обяснение: прозорците символизират зрението, очите. Главният вход е точно от север и изток. В тези посоки се препоръчва да има повече прозорци. По този начин доброжелателната енергия се влива в къщата от север и от изток.

Общи Васту правила за дома

- входната врата да е ярко осветена
- телевизорът няма място в спалнята
- без вода в спалнята
- мебелите трябва да са квадратни / правоъгълни
- ъглите да са добре осветени
- в кухнята не трябва да има огледала
- метли, мопове трябва да са извън кухнята
- вратите на банята и тоалетната плътно затворени
- височината на вратите да е два пъти по-голяма от тяхната ширина
- прозорците да се отварят
- не дръжте бодливи растения (кактуси) у дома
- върху стената на хола за предпочитане снимка на вашето семейство
- къщата трябва да бъде добре проветрена
- вратите не трябва да скърцат
- не трябва да ползвате една и съща стая за кабинет и спалня - несъвместимите енергии ще контактуват и ще минимизират успеха и в двете области
- не съхранявайте вкъщи развалени храни, сушени цветя, боклуци
- систематично поддържайте чистотата у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X