Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на токсичното приятелство

Когато приятелствата не са балансирани и няма взаимност между участващите в него, по-добре е да сложите край.
Когато осъзнаем, че някои взаимоотношения стават отрицателни за нашето благосъстояние, най-доброто нещо, което трябва да направим за себе си, е да приемем фактите и да си тръгнем.
Често се случва сами да оказваме съпротива и да избягваме да прекратяваме негативни приятелства. Понякога несъзнателно оставаме близо до грешните хора.

1. Дори и да са с вас, те не са с вас
Физическото присъствие на човек не означава непременно пълноценно общуване. Понякога може да се чувстваме самотни.
Токсичните приятели не се интересуват от вашите мнения или притеснения; те просто искат да бъдете с тях и да приемате всичко без съмнение и въпроси.

2. Те се фокусират върху вашите недостатъци по унизителен начин
Приятелите ни помагат да осъзнаем кои аспекти трябва да подобрим, но отрицателните приятелства ще се съсредоточат върху нашите дефекти по неконструктивен начин.

3. Ще ви накарат да се съмнявате в себе си

Някои хора са склонни да поставят под съмнение поведението на другите въз основа на личните си критерии, което не е много съпричастно. Истинският приятел няма да преценява вашите решения, но ще ги разбере и ще даде мнение.

4. Спъват ви да бъдете в центъра на вниманието
Има приятели, които изискват постоянно внимание, и когато по някаква причина вниманието е насочено към нас, те не могат да понасят това. Хората, които не позволяват на другите да бъдат главни герои в дадена ситуация, не могат да бъдат приятели; поне не по правилния начин.

5. Липсва последователност
Токсичните приятелства не съответстват на казаното и често имат противоречиви действия. Хора, които казват, че ни подкрепят в нашите планове, но в същото време избягват да се включват в тях.
Това не означава, че всички наши приятели трябва да бъдат част от личните ни проекти, но когато няма съгласуваност между казаното и направеното, ситуацията е объркваща. В идеалния случай приятелите трябва да могат да бъдат честни и с ясно изразено мнение, когато не искат да бъдат част от даден план.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X