Напишете дума/думи за търсене

5 неочаквани (и вкусни) начини да се хидратираме

Температурите се покачват, сандалите са на краката ни и ние нанасяме отговорно слънцезащитните си продукти на всеки няколко часа. Да, лятото е тук и хидратацията е особено важна.

Да бъдем идеално хидратирани е важно винаги, тъй като до 60% от човешкото тяло се състои от вода, но консумацията на вода е особено важна през летните месеци, когато губим повече течности чрез потта. Някои хора не могат да се наливат постоянно с вода или просто забравят. Ето пет начина, посочени от експерти, които ще ви помогнат да останете хидратирани, без това да ви причини дискомфорт или някакво извънредно усилие.

Пийте слабоалкохолна или безалкохолна бира

Алкохолът е известен диуретик, което означава, че ви дехидратира. И докато трудно ще намерите медицински експерт, който би препоръчал да изберете нискоалкохолна или безалкохолна бира пред чаша вода, има някои доказателства, че тя реално може да помогне за хидратацията ви.

Едно от тях е, че нискоалкохолната или безалкохолната бира може да повлияе положително на хидратацията, тъй като в нея липсват диуретичните ефекти, причинени от напитки с по-високо алкохолно съдържание. Освен това съдържанието на натрий в нискоалкохолна или безалкохолна бира може да подпомогне презареждането с електролити. Разбира се, водата винаги ще си остане най-добрият начин да се хидратираме.

Добавете електролити

Електролитите са от съществено значение за подпомагане на тялото да абсорбира вода. Като добавяте електролити към водата си, можете да стимулирате хидратацията в тялото. Така че, въпреки че не е задължително да пиете по-малко вода, можете да бъдете сигурни, че ако пиете вода с електролити в нея, тялото ви ще бъде хидратирано старателно. За целта може да си набавите специални таблетки, които се разтварят във водата.

Овкусете водата

Ако не харесвате вкуса на водата, овкусяването ѝ може да ви накара да очаквате с нетърпение да си пийнете от нея. Има много и все лесни начини да го направите. Най-простичко и много полезно е, като изстискате един лимон в бутилката си с вода. Друг начин е да си направите кубчета лед, в които да замразите пресни билки – например мента, копър, магданоз. Когато ги добавите във водата си, тя ще има свеж и богат вкус, и за вас ще е огромно удоволствие да я пиете през целия ден и навсякъде.

Пийте вода със стайна температура сутрин

Колкото и да е освежаващо, отнема повече време на тялото да абсорбира ледено студена вода. Затова си създайте навик да изпивате чаша вода със стайна температура, веднага щом се събудите сутрин. Оказва се, че топлата вода или водата със стайна температура е по-хидратираща от леденостудената.

Обърнете внимание на храните, които хидратират

Водата не е единственият начин за хидратиране. Има различни възможности да си набавяте хидратация и чрез храненето. Тиквичките и краставиците например са с високо съдържание на вода, заедно с фолиева киселина, витамин А, витамин С и калий. Тези зеленчуци улесняват лятното хранене и хидратацията на целия организъм.

Летните супи са друг чудесен вариант. Таратор или гаспачо – хапвайте ги всеки ден.

Изводът е - хидратацията не трябва да бъде скучна и ще се наслаждавате много повече на лятото си, ако не сте в постоянно състояние на дехидратация. Пийте колкото може повече вода, но ако ви дотегне от нея, изберете като допълнение и някой от нашите начини. Те все пак са препоръчани от специалисти по хранене.

Какво се случва с тялото, ако ядем по една краставица на ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X