Напишете дума/думи за търсене

Защо е жизненоважно децата да получават много слънце

Всички знаем, че децата и възрастните се нуждаем от добра доза слънчева светлина всеки ден. Но понякога родителите виждаме, че навън е облачно и оставаме вкъщи, а това не е правилно. Вижте защо.

Ярката слънчева светлина повишава настроението и концентрацията. Може да помогне за предотвратяване на заболявания, нарушения на циркадния ритъм и късогледство. Нови изследвания показват, че ярката светлина има решаващо въздействие върху мозъка: тя може да насърчи образуването на нови синапси и да подобри способността на децата да учат и да спят здраво.

Нека започнем с едно базово наблюдение. Знаете ли, че навън е много светло, дори когато сравнявате ярко осветена класна стая с относително тъмен, облачен ден на открито?

Измерено в единици, наречени „лукс“, типичният безоблачен ден може да надвиши 100 000 лукса. Дори да е съвсем облачно навън, по-малко от 1000 лукса през деня не може да бъде.

За разлика от това, осветлението, което имаме на закрито, е много по-слабо, вариращо от около 50 лукса (гледане на телевизия в хола) до 500 лукса (ярко осветена класна стая).

Така че нивата на ярка светлина, открити навън, не са полезни само за фотосинтезиращите растения. Те също са от решаващо значение за хората. И това важи както за деца, така и за възрастни. Помислете за тези предимства.

1. Ярката светлина подобрява настроението

Проучвания показват, че терапията с ярка светлина е ефективно средство за лечение на депресия.

2. Ежедневното излагане на много ярка светлина (например 15 000 лукса или по-висока) може да предпази децата от развитие на късогледство

Сериозни научни изследвания установяват, че играта на открито намалява риска детето да развие късогледство.

3. Слънчевата светлина помага на децата да произвеждат адекватни нива на витамин D

Всички знаем колко е важен витамин D, за да предпазва децата от различни нежелани последици за здравето и за да поддържа силна имунната им система. Децата с ниски нива на витамин D са изложени на повишен риск от лошо костно здраве, сърдечно-съдови заболявания и намалена мускулна функция.

Съществуват също доказателства, че ниският статус на витамин D може да бъде причина за ранен пубертет при момичетата. А дефицитът на витамин D е свързан и с ниска психическа стабилност.

4. Слънчевата светлина предпазва децата от развитие на множествена склероза (МС) по-късно в живота

Многобройни изследвания съобщават за тази връзка. Сериозно излагане на слънчева светлина по време на детството намалява риска от МС, когато пораснем.

5. Сутрешното излагане на слънчева светлина може да помогне за предотвратяване на проблеми, свързани със съня

Защо децата не си лягат навреме? За много от тях част от проблема е осветлението: те получават твърде малко слънчева светлина през деня и твърде много изкуствено осветление през нощта. В резултат на това техните „вътрешни часовници“ излизат от синхрон с естествения ритъм на деня.

Решението? Важно е децата ви да избягват изкуственото осветление през нощта и да ги стимулирате да спрат да използват електронни устройства един час преди лягане.

Знаем ли всичко за детския имунитет

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X