Напишете дума/думи за търсене

5 причини да ядем пъпеш

В края на лятото е толкова приятно да се насладите на ароматен пъпеш. Той е не само вкусен, но и полезен за вашето здраве.
Този плод ефективно почиства черния дроб, бъбреците, червата, помага да стане по-слаб и дори подобрява настроението.
Какви други свойства притежава пъпеша за здравето?

Помага на отслабването
Въпреки сладостта си, пъпешът принадлежи към нискокалорични храни (35 kcal на 100 g). Пулпата на пъпеша е 9/10 вода, а въглехидратите в състава й се абсорбират напълно от организма. Плодът перфектно утолява жаждата, дава усещане за ситост и насърчава отслабването.

Подобрява настроението
Пъпешът съдържа широка гама витамини от В-комплекс, които са от съществено значение за функционирането на нервната система. Тези витамини помагат за подобряване на настроението, осигуряват психическо равновесие и помагат за контролиране на стреса.

Укрепва имунната система
Парче пъпеш с тегло около 150 g съдържа 1/2 от необходимото количество витамин С на ден. Той е мощен антиоксидант, който помага за укрепване на имунния отговор на организма и борба с различни вируси и инфекции.

Почиства черния дроб, бъбреците, червата
В пулпата на от пъпеша се съдържа инозитол (друго име на витамин В8), въпреки че не е съвсем витамин, а по-точно витаминоподобно съединение. Функцията на инозитола е да предотврати отлагането на мазнини в чернодробната тъкан. Това е важно като превенция на цироза.

Диуретичният и холеретичният ефект на пъпеша разтоварва отделителната система. Влакната в пулпата стимулират храносмилането, като предотвратяват отлагането на токсични вещества и други вредни агенти в червата.

Пъпешът – пръв помощник на женското здраве

Пъпешът съдържа фолиева киселина, която е от съществено значение за женския организъм. Тя осигурява хормонален баланс, регулира баланса на половите хормони. Това вещество регулира промените в настроението по време на трудни менструални цикли: при бременност, когато хормоните са неконтролируеми, и по време на менопауза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X