Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за десерти на барбекю

В други страни и култури грилованите плодове отдавна са класика. Те са прекрасни, защото се съчетават брилянтно със салати, превръщат се елегантно в предястия и, разбира се, кацат в менюто ни като превъзходни десерти.

А пък приготвянето им е детска игра. Може да ги запечете върху алуминиево фолио, за да избегнете залепването по грила, но тогава няма да имате от така характерните ленти на печенето. За да не залепнат вашите плодове, може да ги намажете с малко масло или зехтин. Времето за печене е около 1 минута от всяка страна.

Плодовете също като месото и зеленчуците харесват маринатата, но е важно да сте нежни с нея, за да не стане твърде воднист плодът, когато го положите върху грила. Маринатата може да се състои от няколко лъжици мед или кленов сироп, смесени с подправки по желание: канела, индийско орехче, ванилия, лимонова кора, счукан карамфил, кардамон и т.н. Не прекалявайте обаче с подправките, защото под тях ще се загуби ароматът на самия плод.

Нека не ви изглежда странно, но грилованите плодове обичат и съчетания със зелени подправки – с розмарина например правят вълнуващ тандем. Може да опитате още с мащерка, босилек или мента.

Маринатата за плодовете зависи до голяма степен и от това за какво ще ги ползвате. Ако ще правите зелена салата и рукола с гриловани праскови например, в никакъв случай не добавяйте типичните за сладкиши подправки като ванилия и кардамон. Ако обаче ще сервирате грилованите праскови с топка сладолед, може да пуснете въображението да си поиграе върху грила – нека прасковите се почерпят с кардамон и индийско орехче, а върху тях поръсете с карамелизирани орехчета и щипка канела.

Освен праскови може да гриловате кайсии, ягоди, банан, пъпеш, ябълка, круша. Сервирайте ги самостоятелно или с различни дипове: сладоледът е класическа „гарнитура“ на грилованите плодове, но също така може да разбиете заквасена сметана със захар или да смесите маскарпоне със сладко, мед, течен шоколад.

Друга класика на грила са бонбоните маршмелоус. Опечете ги на шишчета и ги сервирайте самостоятелно или с някакво сладко. Една забавна идея: завийте във фолио по един обелен банан, разрязан по средата, така че да образува джоб, и напълнен с парченца маршмелоу или други бонбони. Запечете на грила за 5-7 минути и сервирайте топли.

Вземете консерва с ананас, изцедете плодчетата и ги запечете на силно нагрятия грил. Сервирайте с гъсто кисело мляко и стръкчета мента.

Ако от обяда останат препечени филийки, не ги прибирайте за сухари. Нарежете ги на малки кубчета и ги подредете върху едно шишче, като редувате с парчета банан и маршмелоус – запечете шишчетата върху грила и сервирайте с допълнителен течен шоколад за топене.

Гриловани праскови с мед и маскарпоне

Необходими продукти:

4 праскови на половинки
2 с.л. зехтин
3 с.л. мед
1 кутийка маскарпоне
2 с.л. пудра захар
1 ванилия
листенца свежа мента

Начин на приготвяне:
1. Загрейте грила и смесете меда и зехтина.
2. Намажете прасковите и ги гриловайте по 1 минута от всяка страна.
3. Разбийте маскарпонето с пудрата захар и овкусете с ванилията.
4. Сервирайте половинките гриловани праскови с голяма лъжица крем маскарпоне и няколко листенца мента. Може допълнително да полеете с още мед.

Малка идея
Гриловайте няколко филийки хляб и ги намажете с масло. Между тях сложете гриловани плодове и лъжица заквасена сметана. Листенцата мента ще добавят разкош към този десерт.

Сладки тортили на барбекю

Необходими продукти:
4 тортила питки
4 маслени бисквити, натрошени
шепа маршмелоус
? настърган шоколад
кората на 1 лимон
сладолед или бита сметана за сервиране
алуминиево фолио

Начин на приготвяне:
1 Разстелете парчета алуминиево фолио и разположете върху всяко по една тортила питка.
2 В единия край на питката сложете слой натрошени бисквити, малко настърган шоколад и няколко маршмелоус бонбони. Освежете с лимонова кора.
3 Загърнете питките във фолиото и ги печете от всяка страна по 3 минути или само на едната страна – 5 минути.
4 Разгънете фолиото и сервирайте със сладолед или бита сметана, като поръсите с още малко от шоколада.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X