Напишете дума/думи за търсене

Рецепти с кръстоцветни

Зеле с кимион

15 мин/ 4 порции

Разрежете на 4 - 6 части 1 малка зелка и бланширайте в кипяща подсолена вода за 3 мин. Залейте със студена вода, отстранете кочана и нарежете. Нарежете 1 глава лук на полумесеци и задушете в растителна мазнина до златисто. Запечете на сух тиган 0,5 - 1 с.л. кимион, докато усетите характерния му аромат. Разбъркайте зелето с лука, подправете със сол, 1 ч.л. сок от лайм и 2 - 3 с.л. зехтин и поръсете с кимиона.

Бяло зеле под млечен сос

30 мин/ 4 - 6 порции

Смесете 150 г прясно мляко с 3 с.л. джин и сложете в тенджера на котлона. След като заври, оставете за 3 мин, като разбърквате от време на време. Свалете от огъня и подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да изстине. Нарежте 1 средно голяма зелка на сламки и 1 стрък праз на кръгчета и ги задушете в растителна мазнина на силен огън за 3 - 5 мин, като разбърквате. Намалете огъня до среден. Добавете 80 - 100 мл вода, отхлупете и гответе още 6 мин. Отцедете в гевгир. Загрейте леко млечния сос и го смесете с 200 г извара. Разбъркайте до хомогенно състояние. Полейте зеленчуците със соса.

Пикантно червено зеле

30 мин/ 4 - 6 порции

Нарежете 1 средно голяма червена зелка, 2 - 3 см корен от джинджифил и 2 глави лук. Поръсете със сол и черен пипер и задушете в растителна мазнина за около 5 мин или докато зелето омекне. Прибавете 1 - 2 с.л горчица и разбъркайте. След 1 мин прибавете 100 г кафява захар и 100 мл червен винен оцет. Намалете огъня, захлупете и гответе 25 мин. Махнете капака, увеличете огъня леко и гответе, докато се изпари всичката течност.

Броколи с песто

20 мин/ 4 - 6 порции

Накъсайте 500 г броколи на съцветия и сварете на пара за 4 - 5 мин. Пуснете в блендер листата от 2 - 4 стръка мента и 200 г песто от босилек. Разбъркайте броколито с полученото ментово-босилеково песто. Посолете, поръсете с 1 - 2 ч.л. лимонов сок и 30 г запечени кедрови ядки (или орехи).

Зеле с розмарин

15 мин/ 4 - 6 порции

Разрежете на 4 - 6 части 1 средно голяма зелка и бланширайте в подсолена вряща вода за 3 мин. Залейте със студена вода и нарежете на широки парчета. Подсушете с хартиена салфетка. Нарежете 3 - 4 глави лук шалот на тънки полумесеци. Пригответе чесново-розмариново масло, като задушите на среден огън в 3 - 4 с.л. зехтин 2 стръка розмарин и 2 - 3 нарязани на дълго скилидки чесън, като разбърквате постоянно, докато чесънът покафенее. Свалете от огъня, махнете чесъна и розмарина и в същия тиган задушете лука за 3 - 4 мин. Прибавете зелето и разбъркайте. Посолете и поднесете.

Карфиол с чили

10 мин/ 4 - 6 порции

Накъсайте на съцветия 1 голяма глава карфиол и бланширайте в подсолена вода за 3 мин. Залейте веднага със студена вода. Загрейте на среден огън 30 - 40 г масло. Сложете 1 почистена от семките и нарязана на ситно чушка чили, шипка индийско орехче и щипка чили на прах. Разбъркайте и гответе 1 мин. Добавете 1,5 с.л. лимонов сок, разбъркайте и свалете от огъня. Полейте с пикантното масло карфиола и сервирайте.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите как да разпознавате орторексията и защо манията по здравословно хранене може да е опасна. Ще разберете кои са най-полезните масла за готвене и ще ви запознаем с изкушения, подходящи за барбекю. Тук са и шест идеи за салати с патладжан, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите студени супи по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни пици.

Ще ви срещнем и със сминдуха, който придава уютен аромат на гозбата, а наш специален гост е Мария Митева-Христоу от My Cooking Book, която споделя кулинарните си тайни. А от корицита ни вкусно ви намига фамозното розово руло с маскарпоне крем от Harry and Lexy's Workshop.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и такова за красива кожа. Ще ви запознаем и с грузинската кухня, която е събрала в себе си най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието.

От специалиста по биохрани Живко Джамяров ще научите кои билки помагат при Хашимото. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X